Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synade vården - från insidan

Annons

I dag debuterar Anna från Grycksbo med debattboken "Vem ska ta hand om mamma". En dagbok från sommaren 2003 då hon gick tillbaka till jobbet som undersköterska och blev vittne till ett utbrett armod och elände som - hittills - pågått i det tysta.

Hur känns det?

- Det är jättespännande och oerhört nervöst. Den här boken har verkligen varit "min baby" och det känns pirrigt att lämna den ifrån sig.

Det är en skakande bok där du beskriver hur gamla utsätts för våld, svält och får ligga i nedkissade blöjor. Vilka anser du är de största missförhållandena inom äldrevården i dag?

- Att besparingarna har gjort att det är så lite personal att man inte hinner med att hjälpa de gamla med de mest grundläggande behoven.

- Man vill ju helst prata om att det ska vara guldkant på tillvaron, sångstunder och utflykter. Men här pratar vi om personal som inte hinner mata de gamla så att de blir mätta, gamla som inte blir duschade på tre veckor, som är fastbundna i en rullstol och aldrig får gå ut.

Om du fick bestämma - vad skulle du göra då?

- Alla beräkningar säger att vi inte har råd med samma nivå på äldreomsorgen i framtiden. Därför måste Socialstyrelsen och kommunförbundet sätta sig ned och bestämma en mininivå där man konkret säger att de gamla till exempel ska ha "tre mål mat, två koppar kaffe, hygienskötsel varje dag och två promenader i veckan". Dessutom måste man slå fast en mininivå på personaltätheten.

Hur ser du själv på att bli gammal?

- Jag är jätterädd! Jag måste börja spara för när jag blir gammal är jag övertygad om att jag måste skjuta till egna pengar för att få den hjälp jag behöver.

Vilket projekt ska du ge dig på härnäst?

- Tja... jag har en idé som delvis handlar om vård, men mina närmaste säger att jag får hålla igen ett tag. Den här boken har slukat mig rejält.

Vad ska du göra i dag?

- I dag ska jag ha party med folk som på olika sätt har varit inblandade, vi ska skåla för boken och vara glada. Jag hoppas att Anna-Lisa, 94 år, som är den av de jag skrivit om har möjlighet att komma.

Till sist, vad hoppas du ska hända nu när boken är ute på marknaden?

- Jag hoppas att det ska bli ett jäkla liv! Jag tycker att det är konstigt att den här boken inte har skrivits för länge sedan, att så kraftiga missförhållanden får fortgå utan att något händer.

- Om jag får till stånd en rejäl debatt om dagens äldrevård skulle jag bli jättenöjd!

Fotnot: Anna Bäséns bok recenseras i dag på kultursidan.

ANNAKARIN LITH

Mer läsning

Annons