Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydligaste sametinget

Annons

Tre gånger om året sammanträder sametinget och den här veckan är det Sveriges sydligaste sameby, Idre, som står värd.

- Så här långt har allt fungerat perfekt, både vad gäller själva mötet men också hela organisationen runt tinget, säger ordförande Olov J Sikku.

Sametingets delegater anlände redan på söndagen och måndagen till Idre.

- Under måndagen hade vi partiöverläggningar och idag inleddes själva mötet, berättar Olov J Sikku.

Idre bjöd på sitt vackraste vårväder med utspruckna löv. Därför var det lite tungt att tvingas sitta inne i kulturhusets stora samlingssal.

- Sametinget är viktigt för oss som liten befolkningsgrupp för att där kunna väcka för oss viktiga frågor, förklarar Olov J Sikku.

Lika viktigt är det att bevara det samiska språket. Sametinget i Idre är enbart till för de svenska samerna, men ändå sker förhandlingar på fyra språk.

Utöver svenska så talas det även syd- och nordsamiska samt luleåsamiska. Alla språken simultantolkas och både delegater och publik utrustades med hörlurar.

- På sjuttiotalet höll vårt språk på att försvinna, men sedan har vi jobbat mycket för att bevara det. Inte minst genom hemspråksundervisning i skolorna, förklarar Olov J Sikku.

Den inledande dagen på sametinget handlade om motioner och sedan väntar en lång rad bordlagda ärenden från det senaste sametinget.

Motionerna berör allt från jämställdhet, som var ett av tisdagens tyngre ämnen, till samiska pass, samisk rättshjälp men också aktuella frågor som de om den så kallade sedvanerätten.

För Idre är sametinget ett välkommet inslag innan turisterna på allvar fyller byn.

- Sådana här konferenser skulle det vara fler av, konstaterar Peter Käck på restaurang Lodjuret och får medhåll av hotellägarna i Idre.

- Så här långt har vi bara positiva intryck av Idre och det är värdefullt att vi får visa upp vår kultur även här, säger Olov J Sikku i en kort paus i det digra programmet som fortsätter till sent på torsdag kväll.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons