Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Swen såg inte röken av publiken

Annons

En utställningen med askkoppar? Låter det stolligt?

Inte för den som känner Snöå-Swen, vår tids Mannen Som Gör Vad Som Faller Honom In.

Hans sinne för udda infall är icke okänt.

Anledningen till utställningen står att hitta i det faktum att han ansåg sig ha anledning att fira ett speciellt jubileum, starkt förknippat med just askkoppar.

Det var nämligen just 12 september 1976 han slutade röka.

Fram till dess unnade han sig gärna en god cigarr (Yksi Havanna Kaksi på finska).

Vips stod han nu där med 250 askkoppar till ingen nytta.

Fast några 250 askkoppar fanns inte med till byskolan och utställningen i helgen.

En rökfri intressent med perfekt väderkorn hade fått nosat sig till arrangemanget och åkt ut till Swen och köpt på sig halva utställningen plus en skock vykort redan på fredag kväll.

Nåja, 125 askkoppar räckte fuller väl att se på för det dussin besökare som kom.

En och annan kopp sålde han, andra gav han bort.

Denne redaktör, som slutade röka redan 1956 sedan hans fromme fader råkat hitta en halv ask Boy i en raggsocka, erhöll till exempel en "Askopp för icke rökare" (utan botten och förvärvad i Fanthyttan) och en rörelseidkare Löf i Smedjebacken är numera lycklig innehavare av en askkopp med den tydliga inskriptionen "Kiruna".

Det är nånting skumt med askkoppssamlare.

Man får samma idéer när man ser en sån här stor samling koppar som när man träffar på en garderob där var och varannan klädgalge berättar att dess rättmätige ägare är Grand Hotel i Örnsköldsvik, Silja Line, Atheneum i Gävle och Frimurarhotellet i Bollnäs.

- Jag har köpt flera stycken av de 250, säger Swen.

Han skyndar sig att tillägga att merparten av samlingen ursprungligen hör hemma i de "miljoner" fastigheter som han åkte runt och köpte upp för Fastighetsfirma Tage Erikssons räkning. De ingick i köpet, så att säga.

Men en och annan är inköpt över disk.

Till exempel replikan av minnesstenen vid Fredrikssten där Karl XII slutade röka 1718 (ack ja), införskaffad på ort och ställe 1949.

Bland mycket annat.

Nej, någon publiksuccé blev inte Snöå-Swens askkoppsexposé, men de som kom kunde i vanlig ordning notera att han än inte anser sig mogen att fimpa sina verbala rökringar, dessa verkligt goda segarer.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons