Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sweden Rock är igång

AnnonsNorje, Blekinge, torsdag 10 juni, klockan 22.45

Första dagen handlar egentligen bara om Judas Priest.

För även om D.A.D. och Helloween lockar storpublik, och även om Entombed som vanligt gör en utmärkt festivalspelning, så är det Judas Priest avslutande torsdagskonsert ALLA går och väntar på i Norje.

Det är mycket dalfolk på plats i Blekinge för att fira festival. Inom loppet av en kvart efter min sena ankomst framåt kvällningen springer jag på ett helt flak kända ansikten från Falun och andra platser.

Emma Norling och Jonas Asplind från Falubandet Ninja Dolls är på festivalen. Som vanligt, bör kanske tilläggas, Jonas berättar att det är sjätte festivalen i rad för hans del.

Jonas ser fram mot Helloween och Judas Priest, förstås, men Emma tänker chockerande nog skippa Priestspelningen.

– Jag avskyr Rob Halford. Klarar helt enkelt inte av honom.

Emma hävdar att det beror på hennes punkarhjärta. Ändå slungar hon sekunden efter det att hon avslöjat att hon inte tänker se Judas Priest ur sig att hon ser fram mot Europes spelning på lördag.

Punkarhjärta? Hmmm...

Nå, skämt åsido. Alla i Norje går och väntar på Judas Priest.

Inte minst Janne Christoffersson i Grand Magus som själv ska spela på festivalen på fredag eftermiddag.

– Jag skiter i vår egen spelning, det är för att se Judas Priest jag är här, säger Janne halvt på skämt och halvt på allvar.

Han konstaterar att det är få människor som sett till någon av medlemmarna i Judas Priest under dagens lopp.

Bandet har givetvis varit på plats för att soundchecka, men det hålls ingen presskonferens och ingen räknar med någonting annat än att bandet kommer swoschande från Ronneby herrgård eller det hotell de bor på någon kvart innan giget eller så. Hemligt värre.

Rob Halford som är tillbaka som sångare i Judas Priest spelade solo på Sweden Rock för två år sedan.

Jonas och Emma i Ninja Dolls var på plats backstage efter den konserten och såg Rob Halford gråta hejdlöst efter en ganska misslyckad spelning.

Pojkvännen försökte trösta med att Rob inte kunde rå för att ljudet var kass, men förgäves.

På väg in på området möter jag Henrik Palm. Ni kanske minns den blonda hårdrockskocken från Falun som lagade mat tillsammans med kocken och fanzinemannen Jonas Granvik i ett ungdomsprogram på SVT.

Henrik och Jonas ska laga TV-mat här på Sweden Rock i år, och vi får anledning att återkomma till det senare i helgen.

I morgon kommer även killarna i Grand Magus hjälpa tidningen sammanfatta vad som var bra och vad som var anu... förlåt, dåligt, med Judas Priest headlinekonsert sent på torsdagen.

Naturligtvis recenseras även hela spelningen.

Just nu spelar Helloween vråltysk galopprock på stora festivalscenen och Montrose får ett par tusen farbröden att nicka takten och svaja i mjugg till gammal
prima, boogiefärgad kulthårdrock.

Tidigt på torsdagen spelade även Borlängebandet Astral Doors på festivalens Spendrups-scen, där mer och mindre heta unga svenska band uppträder. Härom året spelade exempelvis Cryonic Temple från Borlänge på den här scenen.

Men Astral Doors, Helloween, D.A.D., Entombed, Abramis Rama och alla andra torsdagsband på Sweden Rock Festival får ursäkta.

Alla spelningar utom Judas Priests är den här dagen mest att betrakta som pausmusik och ren programutfyllnad.

När det här raderna skrivs har klockan hunnit ticka fram till tjugo i elva.

Tjugo minuter kvar tills Judas Priest ska stå på scenen.

Pressansvarige arrangören Tony Balogh som tidigare i dag gick och morrade missbelåtet åt att den månghövdade publiken tvingades köa vääääääldigt länge i entrégrindarna har med ett leende på läpparna tejpat upp Judas Priest setlista på presstältets vägg i förväg.

Det är en rejäl grejtest hitparad som väntar.

Vad? Var det någon som sa nå't...

"Breaking the what... ?!?!?"

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons