Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT Leksand farligt nära nedläggning

Annons

Det råder förstämning hos SVT Leksand i Västanvik. I fredags briserade bomben. Det ska utredas om att flytta produktionen av teckenspråkiga program för döva och hörselskadade i Leksand till Örebro och Stockholm. 40 arbetstillfällen står på spel.

Det kan också i förlängningen bli dödsstöten för Västanviks Folkhögskola.

Folkhögskolan lever redan under knapra ekonomiska förhållanden. SVT:s flytt kan bli droppen som får bägaren att rinna över. Det skulle i så fall innebära ytterligare 50 arbetstillfällen till spillo.

- Ja, vem vet hur det blir, säger en bekymrad rektor Anne- Marie Wikström. Inte är det bra om SVT- verksamheten läggs ned. I värsta fall kan vi inte driva verksamheten på folkhögskolan. Alla negativa signaler skapar oro.

Beslutet om SVT:s framtid i Leksand tas senare i höst.

- Det som gör ont är att redan utsatta människor drabbas, säger redaktionschef Birgitta Laszlo, som också hyser oro för programkvaliteten.

Sveriges television ska spara 200 miljoner. Personalen i Västanvik visste att det skulle sparas pengar, men att SVT Leksand skulle drabbas så hårt? Nej, det visste ingen.

- Inte att det skulle bli så konkret, säger Birgitta Laszlo.

I fredags fanns enhetschefen Jan Hermansson i Västanvik. SVT ska minska kostnader för lokaler och administration och istället satsa mer på att utveckla programmen på teckenspråk. Förslaget är att flytta programmet Nyhetstecken till Stockholm och övrig programverksamhet till Örebro.

- Man blir alldeles matt, säger redaktören på programmet Nyhetstecken, Elin Ekblad, som kom till SVT Leksand för ett år sedan. Beskedet kom som en blixt från klar himmel.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons