Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT hårdprutar i Dalarna

Annons

- Förslaget verkar orealistiskt, bemanningen blir för klen, säger Anders Hansson från journalistfackets vid SVT i Dalarna.

Totalt ska 40 tjänster bort i Karlstad, Örebro, Norrköping, Falun och Leksand. Fackets representanter, Anders Hansson (Journalistförbundet) och Ylva Gustavsson (Sif) menar att det är ett orimligt hårt slag mot tv-produktionen i Dalarna.

Företagsledningens tanke är bland annat att övergången från analog till digital teknik ska kunna leda till minskat behov av arbetskraft.

Men det är något som Anders Hansson och Ylva Gustavsson inte är övertygade om. De menar att det finns en övertro på den digitala tekniken, en teknik som i dag fortfarande i flera fall är under utprovning och inte kan användas fullt ut i Falun.

- Vår oro är att vi inte kommer att klara vårt uppdrag gentemot tittarna, säger Ylva Gustavsson.

Anders Hansson befarar att besparingarna medför försämrad kvalitet på programmen.

- Varför man tar till storsläggan mot Falun har vi inte fått någon förklaring till, säger han.

- Varje indragen tjänst beräknas spara cirka en halv miljon kronor. Det innebär totalt cirka 6,5 miljoner kronor i besparing och 20 miljoner kronor för hela enheten, säger han.

Per Strid är platschef i Falun och enligt honom är framtidens medarbetare multikompetent:

- Det blir svårt att hävda att man är anställningsbar om man bara är fotograf, säger han och menar att strävan nu kommer att vara att medarbetarna ska kunna många olika saker som fotografering, redigering och även kunna fungera som reporter.

Multikompetensen i sig blir därmed något av en förutsättning för planerade neddragningar.

Enligt fackets representanter vill företaget att de planerade indragningarna vara klara under året. Och enligt tidsplanen ska förhandlingarna mellan parterna vara klara redan i slutet av mars.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons