Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svinn för miljarder

Annons

- Det här är ett märkligt brott. Det kan utföras av allt från höginkomsttagare till skolungdomar. Det handlar om underliga mekanismer, säger Bo Persson, kommissarie vid polisen i Borlänge.

1995 rapporterades 900 snatterier i Dalarnas butiker och varuhus jämfört med fjolårets dryga 1 500.

Men statistiken kan även bero på den tekniska utvecklingen i butikerna.

- Fler rapporterade stölder kan bero på att man anlitat fler butikskontrollanter genom åren eller att man märker upp varor på ett annat sätt nu och använder stöldlarm och kameraövervakningar, säger Mats Nyström vid polisen i Rättvik

På Åhlens i Ludvika upplever man snatterierna som ett stort problem och för drygt ett år sedan bildade de tillsammans med andra butiker i stan en bevakningsring för att hjälpa varandra att motverka snatteriproblemet.

- Vi har haft en del ligor här. Annars är det mest unga tjejer som är här och tar något nästan varje gång de är härinne, säger Carina Löf Andersson, butikschef på Åhlens i Ludvika.

- Vi skulle behöva hjälp från polisen i förebyggande syfte, men det har de väl inte tid med. När vi märker att en liga är i stan så kontaktar vi bevakningsringen och hjälper på det sättet varandra, säger hon.

Bosse Rindeskär på Willys i Borlänge polisanmäler snatterier relativt ofta och har ett svinn på omkring en procent av omsättningen i butiken. Han försöker med jämna mellanrum kontrollera varor och leveranser.

- En stor del av allt svinn har vi inte koll på, det här är ett stort bekymmer.

Coops butikchef Lars Thuresson på Kvarnberget i Falun har lika mycket i svinn som Willys och upplever att det ofta rör sig om ungdomar som snattar godis och liknande.

De mindre butikerna som bok- och hobbyaffärer har sämre koll på hur mycket som i själva verket försvinner från hyllorna.

På Ohlséns Bokhandel i Mora har de inte ens något datoriserat system.

- Jag vet ärligt talat inte hur mycket folk stoppar i fickan när jag inte ser på. Jag är ju ensam här också och vi har inget larm, säger Gudrun Sparr, butiksbiträde.

Timari i Falun fick datoriserade kassor för drygt ett år sedan och i butiken kryllar det av småprylar som är lätta att stoppa i fickan. Helene Stengård som är butikschef misstänker att det försvinner saker i mängder.

- För några år sedan hade vi ett bevakningsföretag här. De bedömde att vi hade minst tio snattare om dagen. Ofta är det pennor, sudd och smycken som ryker.

- Det är mest småtjejer som snattar här, säger Helene Stengård.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons