Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svidande s-kritik -mot s"

Annons

Inför kvällens fullmäktige- behandling av budgeten för 2007 har s och mp presenterat en skuggbudget.

Genom Ann-Gret Olsson och Bo Billborn, båda (s), har de också kritiserat budgetprocessen.

-Oppositionen har haft samma insyn som majoriteten. Men inte någon gång under processen har s lagt några förslag eller bidragit till några lösningar. Därför blir jag förvånad när partiet så här fem i tolv kommer med en lista, som dessutom presenteras av två s-politiker som inte ens deltagit i processen, säger Anders Ahlgren.

Han tillstår dock att budget- arbetet varit sent och svårt och nämner fyra orsaker:

1. Dödsfall och sjukdom i ekonomiavdelningen.

2. Ett nytt avtal den 15 oktober ökar kommunens elkostnader med tre miljoner.

3. Borlänge kommuns höjning av gymnasieavgiften kostar 1,7 miljoner.

4. EU:s nya arbetstidslag- stiftning tvingar fram fem nya tjänster för 2,5 miljoner kronor.

Ahlgren är inte övertygad om ökningen av anmälningarna om barn som far illa beror enbart på att fler barn mår dåligt, utan tror att ett bättre samarbete mellan bland annat skolan och individ- och familjeomsorgen har lett till att fler uppmärksammas och därmed får hjälp.

Förslaget om en ny tjänst som näringslivsansvarig bemöter han med att Gagnef vid Svenskt Näringslivs senaste mätning av näringslivsklimatet i kommunerna hade klättrat nästan 80 platser.

-Vi har en halvtidstjänst som företagslots och under mandatperioden har jag gjort 65 företagsbesök, vilket är mer än två i månaden, berättar han.

Han beskriver s-förslaget om en omfördelning mellan investerings- och driftbudgeten som en ekonomisk omöjlighet, säger att inte heller s-styrda kommuner av Gagnefs storlek har råd med oppositionsråd och slår fast att en årlig avsättning av pengar för utvecklingsändamål är en nödvändig förutsättning för lyckade förändringsprocesser och att det bidragit till att Gagnef i år går plus för sjunde året i följd.

-Men jag vill ändå hälsa s välkomna in i budgetarbetet. Alla goda krafter måste samarbeta, anser kommunalrådet.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons