Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svidande kritik mot ny nämnd

Annons

Landstinget Dalarna och Borlänge kommun driver under åren 2005 och 2006 ett försöksprojekt med en gemensam beställarnämnd för vård och omsorg inom Borlänge Kommun.

Lars Elffors anser att beställarrollen på tjänstemannasidan varit otydlig och varierat under det första året.

Utvärderingen av projektet har lagts ut externt inom Dalarnas Forskningsråd. Den är tänkt att vara avslutad och redovisad i september 2006. I praktiken innebär det att den måste komma till sina huvudslutsatser redan före sommaren.

Med tanke på att projektets grundläggande tanke med en gemensam resurs för Borlänges vård och omsorg inte kunnat realiseras under det första projektåret måste det ses som orealistiskt, anser Lars Elffors.

Den fråga som ska besvaras är om just en samordning av resurserna (inte verksamheten) ger förutsättningar för en bättre och mer kostnadseffektiv samlad vård. En fråga som är av mycket stort nationellt intresse.

Elffors betraktar det första året som ett "inkörningsår".

Det kan konstateras att detta år gått förlorat eftersom de grundläggande förutsättningarna för projektet inte föreligger, anser han.

Ett tydligare avtal, tydligare roller och en oberoende tjänstemannastab måste till för att försöket ska kunna genomföras på ett bra sätt. Dessutom måste utvärderingen integreras och stramas upp enligt Elffors.

Därför föreslår han nu att landstingsstyrelsen beslutar om att till april ta fram en ny överenskommelse mellan Borlänge kommun och Landstinget Dalarna angående den gemensamma vård- och omsorgsnämnden för perioden 2006-2008 samt initiera en förändring i tillvägagångssättet för utvärderingen.

Doris Brodén, gemensamma nämndens ordförande, håller inte med om kritiken.

Jag tycker inte att första året gått förlorat. Visserligen har det gått förbannat trögt, men vi har ju gjort allt från början, säger hon.

Brodén tycker det varit svårt att få ihop två så skilda kulturer. Det har ofta låtit "så här har vi alltid gjort". Det har också varit ett problem att landstinget och kommunen har olika plånböcker.

Det har varit strid om vem som ska betala. Mycket tjafs helt enkelt.

Hon ser ändå en ljusning.

Jag tror att vi kommer få ihop det.

När kommer nämnden att fungera som det är tänkt?

Inte fullt ut i år kanske. Men undan för undan.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons