Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svettig väntan för svartjobbare

Annons

Byggjobbarna från Dalarna tog emot a-kassa samtidigt som de jobbade svart så mycket de orkade på byggen i Stockholm. Bedrägerierna avslöjas efter en omfattande granskning som ekopolisen och skattemyndigheten gjort.

De 28 byggjobbarna som nu avslöjats får en svettig väntan på posten den närmaste tiden - polisen har nämligen ännu inte varit i kontakt med dem.

- Vi kommer att kalla dem till förhör, säger Lars-Ola Sörestad, chef för ekopolisen.

Ett 40-tal personer kontrollerades av ekopolisen, och av dem visade sig 28 ha tagit emot a-kasseersättning samtidigt som de svartjobbade.

- Vi har haft ett antal utredningar under 2002 beträffande svart arbetskraft inom bygg- och entreprenadbranschen och i några fall gick vi vidare och tittade på dem som utfört jobben, säger Lars-Ola Sörestad.

Det var den omfattande svartjobbshärva i byggbranschen som rullades upp i Falu tingsrätt i höstas som var startskottet. Tre Borlängebor i 30-årsåldern dömdes av Falu tingsrätt till fängelsestraff i mellan ett och två och ett halvt år för grova ekonomiska brott och fick näringsförbud i minst fyra år. Två personer dömdes till villkorlig dom och skyddstillsyn.

Den sjätte personen i härvan, den så kallade Bandidosmannen, dök aldrig upp under rättegången i tingsrätten.

Genom falska fakturor skulle svarta löner döljas. Sammanlagt undanhölls 2,5 miljoner kronor från skattemyndigheten under 2001 och delar av 2002.

Dem som nu kontrollerats var arbetskraft i de firmorna.

Av de 40 identifierade så misstänks nu 28 för bedrägeri, och kammaråklagare Gun-Britt Ström har inlett förundersökning. Merparten av de misstänkta kommer från Dalarna, även om jobben utförts i Stockholm.

Det här är den första stora kontroll av svartjobbare som ekopoliserna gjort. Det är ett tidskrävande arbete som de tidigare inte mäktat med på grund av arbetsbelastning.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons