Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svettig säckvandring

Annons

Det är en blygsam underdrift att påstå att endast ett fåtal av de runt 300 eleverna från Högbergsskolans avgångsklasser var lindrigt berusade.

I den stekheta sommarvärmen blev det en nästan plågsam vandring i solen från skolan, genom centrum och ned till Ludvikaforsen.

Inte minst med tanke på att eleverna tvingades att vänta en timma extra på skolgården i sina täta pappsäckar. Detta då polisen inte hade resurser att spärra av gatorna före klockan 19.00.

Utan att ta bort glädjen från den stora hopen av avgångselever så kan man ställa sig frågan om denna årliga företeelse är "rumsren" ?

För många av eleverna är vätskeintagen av allt för stora dimensioner. I vissa fall handlade det om kraftig berusning.

Alla var sammanbundna i ett enda stor rep, som av naturliga skäl ställde till med en och annan komplikation efter vägen.

Hur som helst så kom det glada och tjoande följet fram till sitt mål vid forsen via stadsparken.

Enligt traditionen så ska varje elev kasta en enkrona med sitt eget årstal ned i forsen. Myten säger att den som inte gör detta inte heller kommer att lyckas senare i livet.

Den största glädjen av kronkastningen torde de smågrabbar ha haft som snabbt och effektivt fiskade upp allt som liknade pengar.

För att inte tala om de lyckliga grabbar som med en örns ögonskärpa plockade upp alla burkar och flaskor som kastades under vandringen.

Även detta tillhör traditionen, som nu har pågått i sin nyare skepnad sedan 30 år tillbaka.

Att det intilliggande grönområdet vid Skuthamn snabbt invaderades av trötta ungdomar var ganska logiskt.

I morgon onsdag sätter eleverna definitivt punkt för sin närvaro vid Högbergsskolan .

Då åker de vita mössorna på och en ny parad genom Ludvikas gator väntar.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons