Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svetsare efterfrågas

Annons

80 jobb bort i armaturkoncernen Ostnor på tre år. Trots det beskedet ser arbetsmarknaden ljus ut i Mora. Industrierna har brist på personal. Främst är behovet stort efter verkstadsarbetare och svetsare.

- Så sent som i torsdags fick vi in två order från industriföretagen Finnveden och WIBE att de behöver totalt 15 personer till sina verkstäder, säger arbetsförmedlingens chef i Mora, Lena Bäckman.

Enligt Lena Bäckman kan beskedet från Ostnor ses som en bra strategisk framtidssatsning från armaturföretagens sida att växa. Nämnas kan att överkapaciteten om tre år på cirka 80 anställda troligen genomförs med naturliga avgångar.

I övrigt är trenden att behovet av arbetskraft i Mora är gynnsamt och att det inom några år blir ännu större då många 40-talister går i pension. Från och med år 2007 är prognosen att antalet nyblivna pensionärer kommer att överstiga tillgången till ny arbetskraft.

Enligt Lena Bäckman finns det, trots en avmattning i konjunkturen rent generellt, i dagsläget hela tiden en efterfrågan på olika yrkesgrupper i Mora. Inom industrin är det främst utbildade verkstadsarbetare och svetsare som eftersöks.

- De som utbildas lokalt i Mora till verkstadsindustrin går direkt från utbildningen till färdiga jobb. Ändå räcker inte den tillströmningen. Vi har fått ringa till de närmaste kommunerna i försöken att rekrytera kunnig personal till Moraindustrin, fortsätter Lena Bäckman.

Andra yrkesområden där personal saknas är bland annat virkesmätare och lärare.

Lena Bäckman uppger att antalet arbetslösa och personer som står under konjunkturprogram är bättre än vid samma tid förra året. Totalt finns 890 personer inom den gruppen i Mora och det är 18 färre än förra året.

I realiteten tror dock Lena Bäckman att den siffran inte är riktigt rättvis. I början av september får många besked om intagning till olika utbildningar och skolor. Enligt den logiken är därmed siffran för totalt arbetslösa om några veckor ännu lägre än i dagsläget i Mora.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons