Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges största vindkrafts- projekt handlas upp i vinter

Annons

- Vi hoppas att miljööverdomstolen ganska snart avger sin dom. Vi hyser dock gott hopp, dels om att de snart kommer med en dom, dels om att de i princip fastställer miljödomstolens dom, säger Göran Loman, projektledare vid Eurowind.

Miljööverdomstolen ska pröva byggplanerna, eftersom ett par villaägare i området har protesterat och befarar att kraftverken ska bullra och förfula miljön.

- Får vi ett ja kommer vi att gå i gång med att ta fram underlag för upphandling och genomföra en prekvalificering av aktuella entreprenörer.

- Kontrakten kan i så fall fördelas i början av nästa år. Installation och driftsättning sker då först år 2005.

Idén till Örestads vindkraftpark kom 1998 och har växt i takt med effekten på de nya vindkraftsaggregaten.

Den sammanlagda produktionen av el beräknas till cirka 400 gigawattimmar per år. Detta motsvarar 25 procent av Malmös förbrukning.

Lillgrund rymmer 48 vindkraftverk på vardera mellan 2,5 och 3,0 megawatt och en transformatorstation.

- I Lillgrundprojektet kommer vi troligen att ansluta det till kraftnätet vid Sydkrafts station vid Bunkeflo. Det innebär en cirka 7 kilometer lång 145-kilovolts sjökabel och sedan en ungefär två kilometer lång landkabel. Mellan verken kommer sammanlagt att läggas 24 kilometer sjökabel på lägre spänning.

På ett separat fundament kommer det att anläggas en transformatorstation där vindkraftverkens 24 kilovolt transformeras upp till 130 kilovolt.

Plattformsställverket får en total yta på 270 kvadratmeter fördelat på tre våningar. Eftersom ett luftisolerat ställverk kräver fyra gånger så stor yta tänker sig Eurowind att använda gasisolerade ställverk som dessutom bättre klarar saltvattnet.

Det befintliga ställverket i Brunkeflo kommer att byggas ut med ett ställverksfack.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons