Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges minsta häst

/
  • Kaxig. Alladin stegrar sig och når då upp för att busa med den betydligt större Shetlands Ponnyn Ernst.
  • Små hästar. Mini Shetlandsponnyn Jasmine är en liten häst, men stor i jämförelse med Alladin till höger.
  • Små hästar. Mini Shetlandsponnyn Jasmine är en liten häst, men stor i jämförelse med Alladin till höger.

Annons

Det är Lars och Eva Ekström som tillsammans driver Mon Gård i fjällmiljö vid Storbo intill norska gränsen, som nu har fyra små hästar i sina hagar.

- Rasen är en Fallabella, det är den minsta hästrasen i världen, förklarar Lars.

Det var i höstas som paret Lars och Eva stötte på lilla Alladin i Växjö. Det blev kärlek direkt och även kompisen och den betydligt större Jasmine, en mini Shetland fick följa med hem till Storbo.

- Jag vet inte hur många Fallabella det finns i Sverige. Det går inte att registrera den här utan vi har registrerat den i England. Det som en så kallad prickig mindre häst, förklarar Lars.

Fallabella avlades en gång fram av familjen Fallabella i Argentina, därav namnet. Hästrasen får som högst vara 72 centimeter men den minst uppmätta är enligt uppgift endast 30,4 centimeter hög. Hästen används som sällskapsdjur, men är också vanlig på cirkusar.

Lilla Alladin bryr sig inte om storleken. Han stegrar och når då upp till betydligt större Shetlands Ponnyn Ernst.

- Vi ska köra in Alladin så den kan dra små barn i en trilla, förklarar Lars.

Syftet med de fyra små hästarna är först och främst som sällskap, men sedan är det en del av den breda verksamheten på Mon Gård. En verksamhet som just nu blomstrar som mest. Detta inne i växthuset där blommor drivs upp i den karga fjällmiljön. Men det bryr sig inte Alladin och hans hästkompisar sig det minsta i. I hagarna runt Mon Gård har de fått sitt paradis.

Mer läsning

Annons