Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges demokrati

Annons

Den 29 juni i år dömdes pingstpastor Åke Green till en månads fängelse för hets mot folkgrupp. Detta sedan han predikat utifrån bibeln om homosexuellt leverne inför sin hemförsamling i Borgholm.

En ny lag om hets mot folkgrupp, som omfattar individers och gruppers sexuella läggning, trädde i kraft den 1 januari 2003. Lagen kom till efter påtryckningar från homosexlobbyns företrädare med RFSL i spetsen.

Lagen gör det otillåtet att visa "missaktning" mot gruppers sexuella läggning. Svensk lagstiftning hade redan innan klara gränser för vad som får sägas om enskilda medborgare. Givetvis var också homosexuella skyddade av grundlagen mot förtal, hot och våld.

Nu är det uppenbart att hetslagen tillkommit för att användas som ett censurredskap. Ytterst sett är det predikofriheten man velat komma åt. Kyrkans tilltro till bibeln är tydligen den största stötestenen.

Det finns grupper som verkligen bedriver hets och uppviglar till hatbrott mot exempelvis homosexuella.

Men det verkar inte som att dessa grupper är de mest intressanta att komma åt med den nya lagstiftningen.

I stället jagar man land och rike runt för att få tag i kristna företrädare som har mage att läsa bibeln högt. Det visar bara att de som mest högljutt kräver tolerans och öppenhet för sina egna åsikter och sin livsstil, själva inte är speciellt toleranta för avvikande åsikter. Intoleransen visar sig inte minst mot de människor som ser bibeln som normgivande värdegrund.

Man kan undra vart Sveriges demokrati är på väg med denna inskränkning i åsikts- och religionsfriheten.

Jimmy Ljungdahl

Mer läsning

Annons