Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges äldste fyller 111 år

Annons

Anders Engberg föddes 1892 i Morup strax norr om Falkenberg och växte upp på båtsmanstorpet Bryntebo. Anders övertog torpet efter sin far och arbetade med dagsverken på olika gårdar i trakten, bland annat som halmtaktäckare.

- Det var väldigt vanligt med halmtak i början på 1900-talet. Nu är det ju mer exklusivt med halm- och vasstak. Fram till andra världskriget gick det bra men då kom eterniten och ersatte, berättar sonen Evald Engberg.

Familjen uppvaktar på servicehemmet Solhaga dit Anders flyttade som 104-åring 1996.

- Han trivs bra men han var väl inte överförtjust när han skulle flytta dit om man säger så, säger Evald.

- Efter flytten till villan i Skogstorp 1964 reste far och mor lite grann, annars var det mest jobbet och gården som tog tid. På den tiden var det ju mycket handarbete så någon speciell hobby har han inte, fortsätter han.

Anders Engberg är den äldsta personen i Sverige med sina 111 år. Han var 13 år när unionen mellan Sverige och Norge upplöstes 1905 och 53 år vid andra världskrigets slut. 1989 föll Berlinmuren, då var Anders 97 år.

Sin 111:e födelsedag firar han i lugn och ro.

- Pappa är skeptisk till uppståndelsen, han ser det mest som en parentes, säger Evald, som själv fyllde 75 år tidigare i år. (TT)

CARL-JOHAN LEJLAND

Mer läsning

Annons