Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigebesök håller Tjernobylbarnen friska

Annons

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl gjorde stora landområden radio-aktiva. I dessa lever och bor barn och de påverkas. Fallen med bland annat leukemi och sköldkörtelcancer ökar stort.

Det är på grund av det som den internationella stiftelsen Barn i Tjernobyl startade för tio år sedan. Den arbetar bland annat med att se till att så många barn som möjligt får chansen att komma till ett rent land tre veckor under sommaren.

- Det är minimitiden för att smittan ska klinga av i deras kroppar så att de håller sig friska, säger Nelly Gridyeshko från stiftelsen.

Hon är från Minsk och har själv av en annan stiftelse fått den chansen ett par gånger när hon var barn. Nu är hon 20 år och studerar språk för att bli lärare. Hon reser nu runt i Sverige som tolk för tolv barn som fått chans-

en till rekreation hos svenska

familjer. Två av dem är familjerna Wressel och Staaf i Falun som tagit emot elvaåriga Yulya Nahornaia, tioåriga Voliatina Bohdan och sjuårige Aliaksandr Zakhardchuk. I lördags var det saftkalas hos familjen Wressel som själv har fyra barn, 15, 13, 11 och 9 år. De yngsta, Åke och Karin, tycker det var jättekul att få jämnåriga kamrater från Ryssland.

Mamma Lena tycker också att det var trevligt och lärorikt med det ryska besöket.

- I vår situation är det omöjligt att resa dit och göra nytta. Nu kan vi göra det här hemma och det är väldigt bra för de egna barnen att möta de ryska barnen och få lite annorlunda perspektiv på tillvaron, säger hon.

Och det krävs inga stora ansträngningar eller kostnader för att få de ryska små gästerna att trivas. De kommer från en fattig by och att bara uppleva svenskt vardagsliv är spännande för dem.

- Man kan faktiskt bara vara hemma i trädgården och få en fin upplevelse och en så enkel sak som att åka och handla på Rimi är en stor sak för dem, säger Lena. Barnen har nu varit här i 1,5 vecka och tycks stortrivas. De fnittrar och kikar lite blygt på besökarna och berättar att de gjort en del utflykter. På biblioteket hittades bland annat Astrid Lindgren-böcker på ryska och Yulya och Voliatina bläddrar och förundras över Karlsson på takets bravader.

- Det finns inget bibliotek i deras by så det här är stort, säger Nelly.

Stort är också att få bada i en bassäng. Det hade aldrig Yulya gjort. Hon hade inte ens sett någon men nu är hon helfrälst och vill lära sig simma.

- Och vi försöker lära henne, säger Karin.

Ytterligare en stor upplevelse, som kanske inte alla svenska barn uppskattar, väntar. Det är ett besök hos tandläkaren och riktigt vad det är kunde de inte föreställa sig.

- De har aldrig varit hos

någon, säger Nelly.

Fotnot. Stiftelsen Barn i Tjernobyl behöver många fler värd-

familjer för att fler barn ska få den för många nödvändiga utlandsvistelsen. Barn står i kö och Lena Wressel telefon: 288 81 förmedlar gärna kontakten om någon vill ställa upp.

Mer läsning

Annons