Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige vidare i Davis Cup efter bragden i Adelaide

Annons

Svensk tennis har upplevt en rad stora ögonblick.

Nu kan ett nytt läggas till raden - bragden i Adelaide.

Det här är väl den största Davis Cup-skrällen jag varit med om i min karriär, sade Jonas Björkman efter vinsten mot Australien.

Det var han själv som säkrade segern tidigt på söndagsmorgonen svensk tid. Och Jonas Björkman kunde knappast gjort det mera övertygande.

I tre raka set (7-5, 6-2, 6-2) besegrade han Mark Philippoussis och gav samtidigt Sverige ointagliga 3-1 i matcher i DC-mötet mot Australien. Thomas Enqvist vann sedan den betydelselösa femte matchen mot Wayne Arthurs, vilket gav Sverige seger med 4-1.

För jävla kul, jag är otroligt imponerad av killarna och det är nästan lite sorgligt att det är slut, sade DC-kaptenen Mats Wilander.

Vägen till vinst inleddes med Thomas Enqvists seger mot Philippoussis och den grundlades med den dramatiska femsetaren där Björkman/Joachim Johansson i sin första dubbel ihop någonsin besegrade veteranerna Wayne Arthurs/Todd Woodbridge.

På söndagen skulle avgörandet komma och det blev den mest erfarne av svenskarna som fick ansvaret.

Wilander valde att ta in Jonas Björkman i stället för Robin Söderling till mötet mot Philippoussis, det blev ett drag med stänk av genialitet.

Björkman spelade ut Philippoussis och gav publiken på Memorial Drive en rad bevis på hur ihåligt australierns spel faktiskt är, och framförallt på hur bra Björkman är just nu.

Jag fick frågan av en australisk journalist om det här var min sista chans i Davis Cup, men jag tror att jag visat för många att jag just nu spelar min bästa tennis på länge. Jag hade bra längd på slagen, kände mig fräsch, servade otroligt bra och kunde läsa honom i hans spel, det gjorde att jag hela tiden var steget före.

I stället för ett mardrömsmöte i höst mot kanske Brasilien, Chile eller Thailand på bortaplan, och en risk att ramla ur tennisens elitdivision, kan nu Sverige se fram emot ett bortamöte mot USA i april.

TT:S UTSÄNDE

Mer läsning

Annons