Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sverige står väl rustat

Annons

Skolministern Tomas Östros talade under rubriken, Tillväxt för trygghet och rättvisa, när de så kallade A-dagarna inleddes i Moraparken på fredagen. Det är ett årligt arrangemang som samlar deltagare från länets fackföreningar, socialdemokraterna, SSU, s-kvinnorna och ABF.

Under sitt tal sammanfattade han de rådslag som skett inom de socialdemokratiska organisationerna inför partiets mellankongress i april. Det är en kongress som bygger på temat tillväxt.

- I många svar från de olika rådslagen har globaliseringen utgjort utgångspunkten, sade Östros.

Han poängterade att den internationella handeln har en stor betydelse för den framtida tillväxten i en värld där till exempel Kina och Indien har haft en extrem ekonomisk utveckling de senaste åren.

- Det är länder som är på väg att ta steget över till en avancerad produktion med utveckling av telecomteknik och kemisk industri.

Enligt Tomas Östros står Sverige väl rustat med en tillväxt som bygger på internationell handel.

- Sverige har en befolkning med goda språkkunskaper, kulturell bildning och bra utbildning. Vi står bra rustade inför en period med stark konkurrens och en snabb strukturomvandling.

Tomas Östros betonade vikten av en öppen förskola för barn från alla samhällsskikt, en grundskola som även hjälper barn med svårigheter så att alla får grundläggande kunskaper, ett gymnasium som stärker yrkesutbildning och en högskola som i tur förstärker attraktionskraften i yrkesutbildningen.

I frågestunden efteråt und-rade Morapolitikern Gösta Frost om det svenska folket verkligen vill satsa på en internationalisering.

- En stor majoritet sade nej till euron i valet förra året och ett nytt parti som strävar efter ett nej till EU håller på att bildas, konstaterade Gösta Frost.

Tomas Östros svarade att det finns en nyckelroll för fackföreningen och partiet tillsammans att ge det svenska folket en ekonomisk trygghet. Trygghet är grunden för tillväxt och globalisering.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons