Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige sölar _ dras inför domstol

Annons

EU-kommissionen tar Sverige och sex andra EU-länder till EU:s domstol för att de sölar med att införa ett antal EU-lagar, så kallade direktiv, i den nationella lagstiftningen.

De aktuella direktiven, tre stycken, handlar alla om regler för offentlig upphandling. Sverige och de övriga skulle senast sista januari förra året ha talat om för kommissionen på vilket sätt direktiven har omsatts i lag på hemmaplan. Det har de ännu inte gjort.

Enligt den svenska EU-upplysningens hemsida finns det inga besked från riksdag eller regering om när ett av de tre direktiven ska ha införts i svensk lag. För de två övriga finns inga uppgifter.

Kommissionen stämmer också Sverige och nio andra medlemsländer för att de inte har talat om hur de ska införa två direktiv, från 2004 och 2005, för järnvägssektorn. De handlar bland annat om harmonisering av säkerhetsregler av betydelse för de bolag som vill köra trafik utanför det egna landet.

I oktober förra året skulle länderna ha meddelat kommissionen vad de tänker göra. Det har de inte gjort och då återstår inget annat, enligt kommissionen, att dra länderna inför domstolen i Luxemburg.

TT

Mer läsning

Annons