Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige skickar hjälp till Peru

Annons

Peruanerna är frustrerade över de långsamma hjälpinsatserna.

I de jordbävningsdrabbade delarna förekommer plundring, samtidigt som det söks efter överlevande i rasmassorna.

Men nu tänker Sverige skicka hjälp till landet.

Begäran om hjälp från de peruanska myndigheterna förmedlades via FN:s katastrofsamordningsorgan under natten till lördagen.

Det hörsammades omedelbart av Räddningsverket.

Den svenska hjälpen består i huvudsak av olika typer av tält, både familjetält och större tält som kan användas som samlingslokal. Också annan utrustning som filtar, sovsäckar och vattenreningsutrustning kommer att finnas med i lasten.

I onsdagens skalv som hade magnituden 8,0 omkom mer än 500 människor och över 1|000 skadades.

Stilla havskusten vid staden Pisco är ett av de hårdast drabbade områdena. Där omkom så många att familjer slåss på kyrkogårdarna för att begrava sina döda.

I samband med efterskalven blev många människor rädda och sprang ifrån matköerna i Pisco.

Enligt medieuppgifter har skalvet påverkat tillvaron för mellan 60|000 och 200|000 människor och tiotusentals har blivit hemlösa, skriver AFP.

Polisen försökte också spåra över 600 farliga fångar som lyckats rymma från ett fängelse i staden Chincha efter att skalvet raserat fängelsets väggar.

En eller två personer från Räddningsverket åker med flygplanet till Peru för att se till att hjälpen kommer fram. Det är inte bestämt när eller varifrån planet ska lyfta, men med stor sannolikhet kommer det att flyga från Landvetters flygplats utanför Göteborg senast i morgon. Räddningsinsatsen finansieras av Sida.

Samtidigt är två personer från Räddningsverket på väg till Jamaica för att bistå med råd och hjälp till myndigheterna på de öar som riskerar att drabbas av orkanen Dean.

TT

Mer läsning

Annons