Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sverige ska slicka på Falun"

Annons

Alla var där, konstnärer, kulturarbetare, museifolk, postfolk, kommunala förvaltningschefer och näringslivsrepresentanter. Under de gamla bergsmanskronorna och till musik av Haydn och Mozart väntade församlingen på den högtidliga invigningen av frimärksutgåvan.

I två år har den arbetats fram och det var med ett visst vemod chefen för Posten frimärke, Britt-Inger Hahne, gjorde en sista insats när hon tillsammans med landshövdingen Ingrid Dahlberg förrättade invigningen.

Och det här är stort, mycket stort för Falun, framhöll de två. Alla världsarv har inte fått egna utgåvor men det har Falun fått och nu kan alla se de stoltheter som Faluborna ser dagligen.

- Det här kommer att öka intresset för Falun och dra hit folk. Och jag hoppas att posten trycker upp tillräckligt många frimärken så att de varar väldigt länge, säger Ingrid Dahlberg.

Hon överraskades också av en unik gåva. När en frimärksutgåva är klar för utgivning görs en första tryckning som ska godkännas och signeras av Posten frimärkes chef och de konstnärer som skapat märket. Provtrycket sparas sedan i arkiv för framtiden.

Det görs bara ett sådant provtryck. Men denna gång gjordes det två.

- Det har aldrig hänt förut men vi gjorde en kupp, säger Britt-Inger Hahne förtjust.

Det extra signerade provtrycket med äkthetsintyg sitter nu inom glas och ram och ska få en fin plats på residenset, försäkrade Ingrid Dahlberg.

Även gruvmuseets chef Sven Olsson förärades en tavla med de nya frimärkena och förstadagsutgåvan vederbörligen stämplad.

Frimärkskonstnären Jordi Arkös insats hyllades i många lyriska ordalag. Och som en extra godbit denna dag hade han vernissage på museets loft. Där visades alla de skisser, hugskott, tankemödor och sidospår som låg bakom framtagningen av världsarvsfrimärkena. Utställningen pågår till i mitten av april och sedan skänks den till gruvmuseet.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons