Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige ska bredda Israelsamarbete

Annons

Biståndsminister Gunilla Carlsson (m) aviserar förändringar av Sveriges bistånd till de palestinska områdena.

Hon säger också att den svenska regeringen vill bredda och fördjupa sitt samarbete med Israel.

Möjliga fält för utvecklat israeliskt-svenskt samarbete ligger i exempelvis forsknings-, kvinno- och äldreomsorgspolitik, säger Carlsson. Hon anser att de svenska kontakterna med Israel tidigare i allt för mycket fokuserat på konflikten med palestinierna _ och att resultaten varit magra.

Men Carlsson vill ändå inte öppet andas kritik mot den förra svenska regeringen.

Carlsson uppger att det utökade samarbetet hittills mest har diskuterats på svenska utrikesdepartementet, som biståndsfrågorna sorterar under. Men ett tecken på breddningen är att det nu är klart att Rafi Eitan, Israels äldreminister, ska besöka äldreomsorgsminister Maria Larsson (kd) i Stockholm i juni.

Hon avslutade på onsdagen ett tredagarsbesök på palestinska Västbanken och i Israel. Carlsson träffade bland andra Israels utrikesminister Tzipi Livni.

Carlsson tror att breddat samarbete med Israel också kan göra att Sveriges röst och åsikter om själva konflikten kan göra sig mer gällande.

Carlsson träffade också bland andra den palestinske finansministern Salam Fayyad. Sverige är en av de största biståndsgivarna till de palestinska områdena.

Fram till i höst förhandlar nu de svenska regeringspartierna om förändrad biståndspolitik. Carlsson vill inte föregå prövningen, men säger att hon skulle bli förvånad om de palestinska områdena hamnar "långt ner på prioriteringslistan".

Ändå aviserade hon förändringar. En mycket stor andel av de svenska pengarna går i dag till humanitär hjälp. Men Carlsson vill ha mera till demokratiseringsprojekt, ekonomisk utveckling samt till uppbyggnad av statliga organ och institutioner.

TT

Mer läsning

Annons