Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige såg ut bombmål i Sovjet

Annons

I kalla krigets början var Sverige berett att militärt besvara en sovjetisk attack, visar nyligen öppnade dokument.

Men ännu i dag kan långtifrån allt redovisas, eftersom "det finns strukturer från den tiden som fortfarande är högeligen aktuella".

Detta berättade Ingvar Åkesson, chef för Försvarets radioanstalt (FRA), en myndighet som bedrivit militär signalspaning sedan 1942, i samband med att Försvarsmaktens haveriutredning om DC3:an presenterades på fredagen.

Ett sovjetisk jaktflyg sköt den 13 juni 1952 ner det svenska signalspaningsplanet cirka 65 kilometer öster om Gotska Sandön. Privata entreprenörer hittade vraket för fyra år sedan.

Kvarlevorna av fyra av de åtta ombord är återfunna. Enligt haverirapporten var nedslaget så kraftigt att alla ombord troligen dog direkt. Möjligen kan en besättningsman lämnat DC3:an med fallskärm.

Att planet spionerade på Sovjetunionen är sedan länge fastslaget. Nu är tiden inne för att avslöja lite mer om syftet, anser Åkesson och hänvisar till försvarsdokument vars hemligstämpel hävts under våren.

Den öppnade dokumenten visar hur det svenska flygvapnet skulle vedergälla om Sovjetunionen anföll. Målen var förutom hamnar och flygbaser även industrier, kommunikationer och befolkningscentra. Också mål i Baltikum fanns med.

TT

Mer läsning

Annons