Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige måste få langningspoliser

Annons

I dag bevittnar vi två processer som alltför ofta blandas ihop. För det första ökar alkoholkonsumtionen lavinartat. För det andra köper svenskarna allt mer alkohol som inte produceras av den svenska alkoholindustrin. Det är av stor vikt att vi inte bara håller isär dessa två processer, utan även håller reda på vilka aktörer som vill vad i den alkoholpolitiska diskussion som nu härjar. Vilken lösning man presenterar beror nämligen både på vilket av problemen man är ute efter att lösa.

Svenska Bryggareföreningen med Jens Spendrups i spetsen ser ett problem i att svenskar köper andra märken än deras egna i Tyskland och Finland (även om deras märken nu har börjat dyka upp även där). De vill sälja mer öl. De måste ständigt rekrytera nya kunder för att kunna sälja mer öl och tjäna mer pengar. De är inte ute efter att lösa det första problemet, det med den ökade alkoholkonsumtionen. De vill lösa problemet med osvensk konsumtion, genom att sänka skatterna. Gott och väl, om det inte vore för konsekvenserna det skulle få för konsumtionen.

När Finland sänkte sin skatt med drygt 30 procent, ökade konsumtionen med lika mycket. I veckan skrev svenska tidningar om att antalet våldtäkter har ökat med exakt lika mycket. Svårt att blunda för ett så uppenbart samband?

Det finns alltså en konflikt här. Naturligtvis vill alkoholindustrin sänka skatten, men vad är egentligen viktigast: Att behålla jobben i bryggarbranschen (i den mån de verkligen är så hotade som det sägs) eller att rädda cirka 1 000-1 500 liv per år?

För enligt de undersökningar som finns (och som hittills snarare har visat sig vara underdrifter än överdrifter) är det så många som skulle dö om alkoholskatten sänktes.

UNF arbetar för att minska alkoholskadorna. Krasst sett spelar det ingen roll vilken nationalitet spriten har - om den är köpt i Sverige eller Lettland. Den resulterar lik förbannat i barn som växer upp i missbrukarfamiljer, rattfylleri och allt det som vi alla känner till.

Alkoholens skador kostar samhället 150 miljarder kronor varje år enbart i Sverige och det är bara en liten del av detta som vi får in på alkoholskatten.

Om alkoholen skulle bära sina egna kostnader skulle en flaska 70 centiliter starksprit kosta 560 kronor.

För oss som värnar folkhälsan och som är trötta på alla larmrapporter om alkoholens biverkningar är sänkta alkoholskatter en otänkbar lösning på problemet. Det finns andra.

- Återinför de gamla införselkvoterna. Det är visserligen inte helt lätt rent politiskt men nu för tiden är det inte längre politiskt hopplöst att driva en solidarisk alkoholpolitik i EU.

Allt fler länder, bland andra Frankrike och Irland, har börjat oroa sig över alkoholskadorna.

- Inför en 48-timmarsregel. Man måste ha varit utomlands i minst 48 timmar för att införselkvoterna ska gälla, det kommer att sätta käppar i hjulet för de organiserade ligor som åker över gränsen två-tre gånger om dagen.

- Inför nya langningspoliser. Brottslighet ska bekämpas med polis, inte med politiska uppoffringar. Det borde vara relativt lätt att slå hål på den organiserade vidareförsäljningen av införd alkohol men då måste tull och polis ha resurser samt en politisk prioritering i ryggen.

Att sänka alkoholskatterna medför bara att hela Sverige får tillgång till billig alkohol. Det finns alternativ - alternativ som inte bara den svenska alkoholindustrin skulle tjäna på. Om vi i dessa brytningstider inte ställer oss bakom en solidarisk alkoholpolitik kommer de ökade alkoholskadorna att ödelägga välfärden för stora delar av befolkningen och vidga gapet mellan vår stolta svenska självbild - och verkligheten.

Xx

ERIK WAGNER

Mer läsning

Annons