Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige kritiseras för avvisningar

Annons

Svenska Helsingforskommittén riktar kritik mot att allt fler utlänningar betraktas som säkerhetsrisker och hindras från att bosätta sig i Sverige. Man hävdar att Sverige bryter mot internationella konventioner.

I fjol rekommenderade Säpo att 65 personer skulle stoppas, i de flesta fall på grund av misstänkta kopplingar till terrorism, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt tidningen var 40 av dem som Säpo ville stoppa asylsökande, och det handlade främst om män från Mellanöstern. I de flesta fall går Migrationsverket och regeringen på Säpos linje och avvisar de personer som Säpo bedömer som farliga.

Anna Wigenmark, människorättsjurist på Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter, är bekymrad över att allt fler stoppas. Hon anser att rättssäkerheten för personer som ska avvisas är långt ifrån tillräcklig. Bevis och beskyllningar kan vara hemligstämplade, även för den som hotas av avvisning.

Wigenmark anser att bristen på insyn i ärendena för dem som hotas av avvisning innebär att Sverige bryter mot Europakonventionen och FN:s konvention om mänskliga rättigheter.

Lars Kronberg på Säpo medger att beviskraven är lägre än i brottmål, men hävdar att Säpos utredningar är "mycket noggranna".

TT

Mer läsning

Annons