Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige kräver roll i Kosovo

Annons

Sverige kräver en tyngre roll i EU:s och det internationella samfundets arbete med Kosovos framtid.

Det ska inte vara ett reservat för de stora elefanterna, anser den svenska regeringen.

Sverige bidrog 2006 med cirka 220 miljoner kronor i direkt bistånd till den utfattiga, ännu serbiska provinsen Kosovo, enligt uppgift från utrikesdepartementet. Det är nästan hundra miljoner mer än den EU-stat som kommer därnäst, Tyskland.

Sverige bidrar också med omkring 500 personer _ soldater och poliser _ till den stora Kfor-styrkan och polisinsatsen Unmik i provinsen.

Detta måste ge tyngre inflytande för Sverige i det arbete som nu följer, anser regeringen. I FN-medlaren Martti Ahtisaaris förslag om övervakad självständighet för Kosovo finns ett förslag om en internationell styrgrupp som, enligt utrikesminister Carl Bildts (m) beskrivning, ska vara en slags övervakare av verksamheten i Kosovo.

Påtryckningarna för att se till att det blir så har inletts. Enligt uppgift antyder regeringen i kontakterna att det svenska bidraget skulle kunna påverkas om Sverige inte får mer inflytande.

I den internationella kontaktgrupp som finns för Kosovo är flera EU-länder med, men i eget namn. I gruppen ingår Ryssland, USA, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien.

När väl en resolution är antagen i FN:s säkerhetsråd om Kosovos framtid startar EU sin största insats för civil krishantering hittills. Den ska omfatta uppemot 2|000 personer, mest poliser och andra yrkesgrupper med expertis inom rättsväsendet. Det blir också den dyraste EU-insatsen till dags dato.

Kosovo står på dagordningen när EU:s utrikesministrar håller ett informellt tvådagarsmöte i tyska Bremen fredag och lördag. Där kommer EU-kommissionären med ansvar för utvidgning, Olli Rehn, att göra klart för ministrarna att det behövs pengar, mycket pengar.

Enligt Rehn behövs det uppemot 1,5 miljarder euro (nästan 14 miljarder kronor) per år i tre år i utländskt stöd till Kosovo. Kosovos del av det forna Jugoslaviens statsskuld ska täckas, övergången till självständighet steg för steg betalas och ekonomin ges konstgjord andning för att skapa förutsättningar för ett eget liv i framtiden.

Han sade också att det inte finns någon som helst anledning att fördröja ett beslut om Kosovos framtid i säkerhetsrådet.

TT

Mer läsning

Annons