Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige bör inte ha folsyra i mjölet

Annons

Berikning av mjöl med folsyra kan visserligen förebygga fosterskadan ryggmärgsbråck, men det samlade vetenskapliga underlaget ger i dag inget entydigt stöd för att nyttan med berikningen överväger riskerna.

Det slår Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) fast i en rapport.

Frågan om eventuell folsyreberikning har stötts och blötts i flera år, och Livsmedelsverket gav slutligen SBU uppdraget att göra en vetenskaplig granskning av argumenten för och emot. Det är den rapporten som nu är klar. SBU rekommenderar inte allmän folsyreberikning av mjöl, bland annat på grund av att konsekvenserna för befolkningen är oklara. Folsyraintaget skulle riskera att bli för högt i vissa grupper, och eftersom det är möjligt att folsyra kan stimulera cancertumörer skulle det kunna få ödesdigra konsekvenser.

"De tänkbara skadeverkningarna av att exponera hela befolkningen för en biologiskt aktiv substans, vars effekter inte är helt klarlagda, måste vägas mot möjligheten att förebygga ett begränsat antal svåra fosterskador", skriver SBU.

I Sverige föds varje år 20-25 barn med ryggmärgsbråck. Cirka 80 graviditeter avbryts på grund av att skadan upptäcks i ultraljudsundersökningar.

Folsyra är ett B-vitamin som finns i främst grönsaker. Ett av ämnets viktigaste funktioner i kroppen är att underlätta celldelningen. Livsmedelsverket rekommenderar i dag gravida och kvinnor som försöker att bli med barn att äta extra folsyra (400 mikrogram per dag) för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret, eftersom brist på folsyra kan bli ödesdiger när ryggmärgens struktur grundläggs hos barnet strax efter befruktningen. Ryggmärgsbråck ger svåra funktionshinder präglade av förlamningar, felställningar i benen och störningar i urinblåsa och tarm.

Men långt ifrån alla graviditeter är planerade och det är bara en marginell del av alla svenskor i fertil ålder som får i sig 400 mikrogram folsyra om dagen. I slutet av 1990-talet beslutade bland annat Chile, USA och Kanada om obligatorisk folsyreberikning av mjöl eller flingor, och sedan dess har andelen graviditeter med ryggmärgsbråck sjunkit där.

Livsmedelsverket och Socialstyrelsen har avvaktat i frågan för Sveriges del, bland annat eftersom studier från Kina har visat att folsyra kan öka risken för tvillinggraviditeter som ju är mer riskfyllda för både mamman och barnen än en vanlig graviditet. SBU slår fast att det vetenskapliga underlaget är motsägande på den här punkten, men lyfter en rad farhågor beträffande andra eventuella risker. Förutom en möjlig ökad risk för cancer finns också möjligheten att folsyreintaget kan häva tidiga tecken på brist av vitamin B 12, ett tillstånd som kan ge neurologiska skador.

TT

Mer läsning

Annons