Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige är på väg att haverera

Annons

Varför en människa ska dömas för ett brott? Är det för att denne är farlig för samhället? Är det för att denne är farlig för sig själv? Är det för att denne ska straffas för sin gärning?

I Anna Lindh fallet torde alla tre frågorna besvaras med ett ja. En person som har fått psykisk vård är efter dessa år, enligt hovrätten, mogen för att återigen släppas fri i samhället. Då borde den personen även vara mogen att avtjäna resten av straffet. Det vill säga: räkna av åren för sluten vård i ett vanligt straff och tjäna resterande tid i fängelse.

Helen-mannen i Höör är nästa exempel. Blir det enbart psykiatrisk vård även för honom?

En påtänd man i Falun har misshandlat en 22-åring till döds. Helt oprovocerat, utan att över huvud taget ha sett 22-åringen någon gång innan. Hur kommer denna gärningsman att plädera? "Jag minns inget, jag var inte vid mina sinnens fulla bruk"? Skydda samhället från dessa personer. In med dem i fängelse.

Dagens resurser räcker inte till för de svenska medborgare som inte begår brott; ungdomspsykvård, skola, äldreomsorg, barnomsorg och landstingets sjukvård är några exempel. Det verkar dumt att implementera i svenskarnas hjärnor att först när man begått ett brott kan psykisk hjälp fås. Dessutom utan påföljande straff för det brott man begått.

Ändra lagstiftningen så att de som i dag döms till psykiatrisk vård i stället döms till psykiatrisk vård samt fängelsestraff. Efter ett eventuellt frigivande bör personen förses med elektronisk fotboja, på reell livstid. Det blir säkrast för samhället och dess individer, inklusive brottslingen.

Liv

Mer läsning

Annons