Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige är fantastiskt

Annons

Det går att i respektive församlings dödböcker läsa att varg dödade åtta barn och en 18-årig flicka i Svealand omkring år 1820. Detta är ingen skröna, utan fakta som kan kontrolleras av alla tvivlare.

Det antas att en ur fångenskap förrymd varg ska ha orsakat denna massaker.

Om en enda varg kan vålla en sådan skada, kan man ju tänka sig vad en flock på tio till 15 djur kan åstadkomma.

Det är därför av största vikt att vargen inte mister sin skygghet för människan. Därför är den av regeringen föreslagna nödvärnsrätten ett steg i rätt riktning. Att vissa filmstjärnor, nakenmodeller och andra bildstormare skriker i högan sky i kvällspressen är inte mycket att bry sig om.

De som bor i glesbygden måste rimligen ha rätt att freda sina husdjur. De har nog med problem av att i veckor vara utan både elström och telefon på grund av oväder.

Samerna är en urbefolkning som ofta får sitta emellan för naturfanatikers illa dolda hat. Några rovdjur som dödar renar kan nog samerna tolerera. Problemen med rovdjur som skingrar renhjordar är värre, och kostar både tid, arbete och pengar.

Tjernobylkatastrofen orsakade med sitt nedfall också avsevärda olägenheter för samerna.

Straffen för att döda fridlysta rovdjur är hårda. En same som för att freda sina renar sköt en varg, fick ett års fängelse och 40 000 kronor i böter.

En 24-årig rattfyllerist i Blekinge körde ihjäl två personer och skadade en tredje svårt. Straffet blev sex månaders fängelse plus 300 kronor i böter.

Ett rovdjur värderas alltså skyhögt högre än människoliv.

Visst är Sverige fantastiskt.

TAGE BLOM

Mer läsning

Annons