Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige äldsta fyller 111 år

Annons

Fram till helt nyligen bodde Johanne Svensson själv i sin lägenhet i Landskrona, men efter en tids sjukhusvistelse har hon denna månad installerat sig på Föreningsgatans äldreboende. Där tar hon i dag, fredag, emot sina danska släktingar och andra uppvaktande.

- Släktingarna är inte många men de kommer säkert. Med ålderns rätt hör Johanne numera lite illa men uppfattar frågorna och besvarar dem själv.

Hon berättar att hon mår bra och trivs fint och blir ompysslad på äldreboendet. Och att det vankas kaffe med tårta på 111-årsdagen.

Tiden bär dock sina spår. För ett år sedan, då hon fyllde 110 år, läste hon fortfarande tidningen själv. Men inte längre:

- Näe, det klarar jag inte, säger hon med svag dansk brytning.

Johanne Svensson föddes den 24 januari 1892 i Århus i Danmark. Hon kom som ung till Sverige och gifte sig med en svensk man. Några barn fick paret aldrig. Mannen dog 1963.

Fram till förra året bodde hon på egen hand och klarade sig med lite hjälp från den kommunala hemtjänsten. Hennes favoritsysselsättningar var att titta på natur- och reseprogram på tv. Hon brukade motionera i vardagsrummet.

Hemvårdaren Mikael Larsson, som hjälper till att förmedla samtalet med Johanne, bekräftar att hon är väldigt kry för sin ålder.

- Det är spännande att få sköta om Sveriges äldsta. I dag hissar vi vår egen flagga och så ska vi sjunga för henne. Tårtan kommer fram till eftermiddagskaffet, berättar han. (TT)

THOMAS HAMBERG

Mer läsning

Annons