Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensklektion i skogen

Annons

Skogsvårdsstyrelsens Ulf Andersson var magister för eftermiddagspasset som bedrevs ute vid en skogskoja invid Svartåsfallet, norr om Öje.

Lektionen omfattade en bred skildring av de flesta aspekter på skog och skogsbruk. Eleverna hade laddat med åtskilliga frågor inom ämnet och uppenbarligen är det - som vanligt - ett mycket välmotiverat studiegäng som samlats till den internationella kursen.

En av deltagarna är Kasia Koim som kommer från en ort i närheten av Krakow, Polen.

- Jag har studerat svenska vid universitetet i Krakow. Jag hade hört mycket om Sverige och ville lära mig språket, berättar Kasia Koim. Hon fortsätter:

- Jag har också läst många böcker på svenska.

Utöver språket - som hon tillägnat sig anmärkningsvärt bra - har hon också studerat lite allmän kunskap om Sverige som samhällssystem, geografi och historia; den sistnämnda har ju inte så få gemensamma inslag med Polens.

För britten Andrew Grimmer var vårt land ingen okänd storhet.

- Det här är femte gången jag är här. Men det är första gången sedan jag började studera språket, säger Andrew Grimmer.

Vänner i Malmö var en anledning till att han blev intresserad av att lära sig mer av språket och om landet. I två år har han läst svenska vid universitetet i Hull.

I likhet med övriga tycks han se positivt på den ovanliga lektionen ute i storskogen.

- Fast det hade varit bättre utan knott.

Och det uttalandet är det bara att skriva under på.

Den internationella kursen arrangeras i samarbete mellan folkhögskolan och Svenska institutet. Den är sedan många år en väletablerad sommartradition i Malung.

Utbildningen riktar sig till dem som redan har vissa förkunskaper i svenska språket. Genom att svenskan blir deltagarnas gemensamma språk - många talar inte engelska - så får deltagarna verkligen praktisera och utveckla sina kunskaper i vårt språk.

Men kursen omfattar inte bara språkstudier; gänget tar ett brett grepp på det svenska samhället i stort. En rad studiebesök på olika instanser som Mårbacka, Falu gruva, Nusnäs, polisen, kyrkan, fäbodar och mycket annat ingår under de tre kursveckorna.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons