Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar släppta ur iranskt fängelse

Annons

De två svenska byggnadsarbetarna från Falköping benådades i dag av Iran, där de i över ett år suttit fängslade efter en misslyckad fotoutflykt.

Vid 17-tiden hade de släppts fria.

Männen var i mars i fjol landet för att utbilda iranier i en speciell betonggolvsteknik när de under en utflykt på ön Qeshm i Persiska viken började fotografera delfiner.

I stället greps de för att ha fotograferat militära installationer och ställdes inför en iransk revolutionsdomstol.

Inledningsvis uppgavs de vara misstänkta för spioneri, ett straff som vanligen leder till döden i Iran. Domen stannade dock vid tre års fängelse. Straffen sänktes därefter till två års fängelse.

Själva har de hela tiden hävdat sin oskuld, och på måndagen sade plötsligt Mohammad Ali Hosseini, talesman för det iranska utrikesdepartementet, att de benådats och skulle släppas.

UD har hela tiden hållit en "låg profil" i fallet, inte olikt den som nu tillämpas gentemot de tre svenskar som sitter fängslade i Etiopien, och ville inte heller på måndagen yttra sig förrän männen släppts fria.

Tillsammans med UD har Urban Ahlin (s), vice ordförande i riksdagens utrikesutskott, engagerat sig hårt i fallet. Han har tre gånger varit i Iran för att vädja för de bådas frisläppande. I vintras kunde Ahlin ta med sig männens familjer för ett besök i fängelset. En av dem kunde då för första gången skåda sin tre månader gamla dotter, ett möte Ahlin beskrev för TT som "mycket gripande."

Ahlin var på måndagen själv på plats i Teheran för ta emot svenskarna vid frisläppandet.

En av männens hustru gav i en intervju i TV4 Skaraborg Ahlin en stor del av äran för benådningen.

TT

Mer läsning

Annons