Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar fångar på Afrikas horn

Annons

Minst fyra personer från Sverige sitter fängslade på Afrikas horn. De greps i vintras i Kenya efter att ha flytt undan striderna i Somalia. En av dem är en 17-årig kvinna från Stockholm.

Efter gripandet i Kenya flögs de tillbaka till Somalia och har sannolikt förts vidare till ett fängelse i Etiopien, skriver Svenska Dagbladet.

Tidningen hänvisar bland annat till uppgifter från de brittiska människorättsorganisationerna Reprieve och Cageprisoners. Carl-Magnus Hyltenius, utrikesråd för konsulära frågor på UD, bekräftar för SvD att UD vet var de svenska fångarna hålls.

De båda brittiska mr-organisationerna har tagit del av passagerarlistan från en hemlig fångtransport som den 27 januari genomfördes med ett kenyanskt passagerarplan från Nairobi i Kenya till Somalias huvudstad Mogadishu. I två omgångar transporterades 63 fångar, bland dem fyra barn, iförda handfängsel och ögonbindlar. De greps i Kenya efter att ha flytt undan striderna i Somalia och anklagas för att ha stått på de bortdrivna islamisternas sida.

Enligt passagerarlistan är de flesta av fångarna somalier men minst fyra av dem är från Sverige. En av dem är 17-åriga Safia Benaouda från Stockholm. Hennes mor Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, har tigit om dotterns fängslande för att inte utsätta henne för ytterligare faror.

Efter beskedet för två månader sedan om att dottern gripits har hon förgäves väntat på livstecken.

TT

Mer läsning

Annons