Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar bland de gripna i Köpenhamn

Annons

Fem svenskar är bland de gripna efter oroligheterna i Köpenhamn. Det uppger dansk polis som gripit 219 personer sedan upploppen startade i går.

Av de gripna var 178 män och 41 kvinnor. I dag tog sig aktivister in i de danska socialdemokraternas partihögkvarter i Köpenhamn där de vecklade ut en banderoll med texten: "Ni stal ungdomens hus - nu tar vi ert". Polisen vidtog inga åtgärder och några timmar senare lämnade ungdomarna partihögkvarteret frivilligt.

Pil Christiansen, talesman för Aktionsgruppen för Frustrerede Köbenhavnere, säger till TT att de vill förhandla med de lokala myndigheterna.

I stadsdelen Nörrebro pågick samtidigt uppröjningsarbetet efter gårdagens upplopp. Personal från tekniska kontoret lagade skadade gator.

Graffiti på murar och väggar vittnar fortfarande om vad som inträffade i går, rapporterar TT:s utsända.

Johnny Beyer, ägare till en färgbutik och ordförande i den lokala handelsmannaföreningen, berättar att han är mycket upprörd över det som har hänt.

Han uppskattar polisens insatser, men befarar att oroligheterna långtifrån är slut.

Samtidigt som polisen fortfarande har höjd beredskap i Köpenhamn anordnas sympatidemonstrationer på andra håll. I Berlin räknade säkerhetschefen på Svenska ambassaden, Gunnar Dannerljung, med protestaktioner under dagen.

Avspärrningen hindrar inte ut- och inpassering till de nordiska ambassaderna för de anställda. Men besökande måste anmäla sig i förväg för att bli insläppta, säger han.

Utrymningen av Ungdomshuset gick förhållandevis lugnt till i går. Men efterspelet innebar att Köpenhamn såg ut som en krigszon. Över 200 personer har gripits och fem skadades under de våldsamma protesterna mot försäljningen och rivningen av Ungdomshuset.

Hon har bland annat berättat om en 13-årig pojke som blev slagen med batong i ansiktet och om en ung man som blev slagen i bakhuvudet och fick näsblod.

Polisen har blivit rosad för insatserna under torsdagen, inte minst på de danska tidningarnas ledarsidor, men Anne Eltard, medlem i Foräldre mod politibrutalitet, är inte helt nöjd. Polisen bidrog till att trissa upp stämningen, anser hon.

TT

Mer läsning

Annons