Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar bland 200 festgripna i Iran

Annons

Över 200 människor, däribland svenskar, har gripits vid en alkoholstinn "satanisk" fest i Iran, rapporterar statliga medier. Svenska utrikesdepartementet försöker få uppgifter om händelsen.

Evenemanget med discjockeyer, bar och konserter aviserades på internet, och lockade därmed många exiliranier som nu är i det forna hemlandet på semester.

Polis slog till i en massiv räd mot festen, som ska ha ägt rum i miljonstaden Karaj utanför Teheran i onsdags.

Sedan en tid tillbaka pågår i hela Teheran en polisoffensiv mot amoraliskt leverne. Lösa uppgifter om tillslag i Karaj har förekommit under veckan, men först på lördagen kom de statliga medierna med detaljerade redogörelser för festen.

Ali Farhadi, åklagare i Karaj, uppger enligt iranska medier att bland andra brittiska och svenska medborgare finns bland de "cirka 230 gripna".

Trots att de misstänkta nu suttit inlåsta i en halv vecka, enligt uppgift i Rajaieshahr-fängelset i Karaj, fick svenska myndigheter höra talas om saken först när TT ringde upp på lördagen. Den svenska ambassaden har varit stängt torsdag och fredag.

Enligt åklagare Farhadi är utredningen i full gång.

I straffskalorna för de misstänkta brotten finns böter, fängelse och piskning.

Bland beslagen uppges finnas 150 flaskor alkoholhaltiga drycker, strikt förbjudna i Iran, samt 800 "obscena" musikskivor. Även andra typer av droger och "olämpliga" kvinnokläder ska ha hittats. De vågade plaggen delades enligt myndigheterna ut till kvinnliga gäster, som sedan videofilmades i akt och mening att utsätta dem för utpressning.

TT

Mer läsning

Annons