Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska posten bäst

Annons

Det var öppet hus hos posten på Sturegatan i går. Privatpersoner och företagskunder, fick en inblick i hur arbetet går till bakom kulisserna.

Varje dag delar 16 brevbärare ut omkring 20 000 försändelser i Hedemora kommun.

De sorteras efter postnummer och varje hushåll har ett eget fack.

- Det händer nästan aldrig att ett brev försvinner. Vi har så liten personalomsättning och det finns en genuin och stor kunskap, säger Elisabeth Bergström.

De brev som innehåller något värdefullt, tycker hon dock att man ska rekommendera, även fast det kostar minst 45 kronor.

- Då får man ett kvitto och en försäkring, berättar hon.

Det går också att spåra brevet via datorn, bara man har ID-numret.

Varje gång försändelsen passerar en postterminal, blir den registrerad.

- Då kan jag se att brevet lämnade Örebro klockan 23.38 till exempel. Alltså ska det vara här i morgon.

Detsamma gäller givetvis paket. Det händer att otåliga kunder hör av sig om en vara, som säljaren påstår sig ha skickat.

- Det kan vi enkelt kontrollera, även om paketet har postats utomlands. Man kan följa det hela vägen, berättar Elisabeth Bergström.

Hon säger att postgången är betydligt snabbare i dag, än när hon började för drygt 30 år sedan. 96 procent av alla förstaklassbrev som skickas inom Sverige, delas ut dagen efter.

- Där är vi bäst i världen, för fjärde året i rad.

Hon tycker också att servicen har blivit bättre, sedan butikerna tog över paketutlämningen. De har ju öppet mycket längre.

- Och det går att köpa frimärken hos alla våra samarbetspartners i Hedemora. Den som vill ha många, kan också beställa via internet, säger hon.

Än så länge går det inte att välja vart man vill hämta sitt paket. Men det förekommer sådana diskussioner.

- Det som folk klagar på mest, är att man inte kan ta ut pengar på postkontoret längre. Men numera är Svensk kassaservice ett fristående företag, så vi har inget med dem att göra.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons