Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska läkarstudenter hoppar av

Annons

Två av tre medicinstuderande som hoppar av sina studier i Danmark är svenskar. De efterlämnar tomma studieplatser i en tid när det råder akut läkarbrist i Danmark.

Därför föreslår vetenskapsminister Helge Sander att man inför vad han kallar en "SAS-modell". Det innebär att man överbokar medicinutbildningen något, eftersom de som hoppar av gör det under de första terminerna.

Sander har nu kallat berörda fakultetsanvariga till möte för att reda ut om det svenska bortfallet är ett reellt problem och om man skulle kunna lösa det med att ta in fler sökande än vad det egentligen finns plats för.

När det svenska bortfallet var uppe till debatt för några år sedan angavs språkbarriären och bostadssituationen i Köpenhamnsområdet som de främsta orsakerna till avhoppen. Men när Sander ville införa språktest för svenska medicinstuderande blev protesterna så stora att förslaget föll.

I fjol antogs 314 svenska studenter till medicinutbildningarna i Danmark. Bara i Köpenhamn gick 182 av de 470 studieplatserna till svenskar.

Efter den senaste ansökningsperioden har dock omräkningen av svenska studiepoäng ändrats till svenska studenters nackdel. Sander räknar därför med ett markant fall i antalet svenska medicinstuderande och därmed också en halvering eller mer av problemet med avhopp.

TT

Mer läsning

Annons