Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska Gripen-chefer hörd om mutor

Annons

Överåklagare Christer van der Kwast har förhört chefer inom Saabs delägda dotterbolag Gripen International, med anledning av misstankarna om mutor kring Gripen.

Han vill inte svara på frågan om någon ännu är delgiven misstanke om brott.

Johan Lehander är chef för Gripen International, som säljer Jas 39 Gripen, och som ägs gemensamt av brittiska BAE Systems och den svenska försvarskoncernen Saab. Huvudkontoret ligger i Linköping.

van der Kwast betonar att moderbolaget Saabs koncernledning visserligen försett honom med dokument, men också att ingen från Saab ännu har hörts.

I början av maj möter van der Kwast åklagare från ytterligare tre länder _ Tjeckien, Storbritannien och Österrike _ för att diskutera den fortsatta utredningen kring affärerna med Gripenplan. Det europeiska åklagarsamarbetet Eurojust ska då utreda om det förekommit mutor i samband med att Sverige hyrde ut 14 Gripenplan till Tjeckien 2004.

Han tror att han kan ge besked om vartåt utredningen lutar om "några månader". Då ska han också ha tittat på ett par andra Gripenaffärer, den avslutade med Sydafrika och den som inte blev av med Österrike.

Sydafrika är hittills det enda land som gjort ett direktköp av Gripenplan. Avtalet undertecknades 2000 och de 28 maskinerna ska vara levererade 2012.

Österrike var på väg att köpa ett antal Gripen när man skulle ersätta sina urgamla Drakenplan, men valde att i slutskedet av förhandlingarna hoppa av och i stället köpa Eurofighter. Den affären och misstänkta mutor i samband med den utreds nu av ett parlamentsutskott i Wien.

Tjeckiens köp blev i stället en leasingaffär, där Sverige hyr ut 14 plan. Lika många leasar Ungern, men dessa köps 2016.

TT

Mer läsning

Annons