Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska flaggan hör sommaren till

Annons

På Svedlunds Flagg AB i Linghed jobbar de hårt just nu, men har fortfarande två veckor på sig att klara alla beställningar. I orderboken står det: Före midsommar, före midsommar...

Svedlunds håller till på industriområdet i Linghed. I firman jobbar bröderna Matti och Dan Svedlund och Tomas Mäkiaho.

Företagsflaggor är halva produktionen och håller företaget igång under den kallare säsongen. Svenska flaggan hör våren och sommaren till.

Från Linghed levererar de också formgjutna stänger i plast och svarvar själva i gran, som har sega och bra fibrer.

I Linghed kan man hitta all världens flaggor, många ligger redan färdigsydda på hyllorna och resten fixas snabbt vid beställning.

Marknaden för flaggor och stänger är stabil. Vanligaste skälet till att investera i flaggstång är jämna födelsedagar.

För ungefär tio år sedan började företaget trycka upp flaggor med Dalarnas landskapsvapen och de korsade dalpilarna har blivit populära.

I början av 90-talet försökte högerextremister ta över svenska flaggan som symbol.

- Det verkar ha gått över nu. Det var fånigt att lägga en sådan värdering i flaggan. Nu har vanligt folk tagit den tillbaka och det är som det ska vara, säger Matti Svedlund.


FAKTA/Två dagar i dag

I dag är det Svenska flaggans dag och nationaldagen.

Nationaldagen är en nations gemensamma årliga högtidsdag, som regel till minne av en betydelsefull historisk händelse. Sveriges nationaldag sedan 1983 är 6 juni, årsdagen för Gustav Vasas val till Sveriges konung 1523 och för antagandet av 1809 års författning.

Svenska flaggans dag som nationell festdag firades första gången 1916. Den av världsläget skapade patriotismen var en viktig bakgrund till firandet, som länge ägde rum på Stockholms stadion med paradering av de korporationer som tog emot flaggor ur kungens hand; 1963 flyttades firandet till Skansen.

Källa: Nationalencyklopedin

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons