Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska barn mår bäst i Norden

Annons

Barn i Sverige mår bättre och har klart färre problem med sin identitet än barn i Norge och Finland.

Polariseringen mellan dem som mår bäst och sämst är störst i Finland. En jämförande nordisk undersökning gjord vid Tammerfors universitet visar att 58 procent av de svenska barnen har inga problem med sin identitet, sitt sociala umgänge eller den omsorg de får hemma, medan bara tolv procent har uppenbara problem.

Svenska och norska barns bostadsort hänger starkt ihop med hur de mår, framgår det av studien, som gjorts av finländska och norska forskare. I Finland finns inget sådant samband. Det kan bero på att man i Finland följer en princip om positiv diskriminering, det vill säga att kommunerna satsar extra resurser på skolor i problemområden, säger en av forskarna, Irmeli Järventie, som är professor i socialpsykologi vid Tammerfors universitet.

Skolframgången påverkas i alla tre länderna av vilken social klass föräldrarna tillhör och i vilket slags område skolan finns. I Finland har klasstillhörigheten en större betydelse än i de andra länderna.

925 barn i årskurserna 3_6 fick fylla i enkäter om sitt välbefinnande i de tre länderna. Skolor i Uppsala, Trondheim och Tammerfors valdes ut i områden med olika social status.

Exakt varför de svenska barnen mår bättre ger undersökningen inte någon förklaring till.

Utseende och mobbning är inte något stort problem för de svenska barnen och det finns inga enskilda faktorer som ökar risken för utslagning i Sverige, säger Järventie.

Däremot är drygt hälften av de svenska barnen rädda för att de kommer att råka ut för något hemskt och de upplever att de själva är orsaken till problem. Över 60 procent av de svenska barnen är rädda för att röra sig utanför hemmet.

De svenska uppgifterna har samlats in av den norska forskargruppen eftersom anslaget inte räckte för en specifik svensk grupp.

Järventie presenterade forskningsresultaten i en artikel i den finländska barnombudsmannens verksamhetsberättelse som publicerades tidigare i veckan.

TT

Mer läsning

Annons