Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska ABB gick 4,2 miljarder i förlust

Annons

Av ABB AB:s nettoomsättning på 31,8 miljarder kronor (34,4 år 2001) skedde 10,7 miljarder (11,0 år 2001) i divisionerna Energi och Kraftprodukter som styrs av Per Haugland i Ludvika.

Trots att det ånyo blev en förlust så betalades 20 miljoner kronor ut i vinstbonus, så kallat tantiem till styrelser och vd:ar utöver löner på 50 miljoner. ABB har valt att betala ut 14 miljoner av dessa chefsförmåner på Bermuda där sex av cheferna är skrivna. Som framgår av tabellen ovan så bantar ABB hårt. Under 2002 försvann 3 347 arbetstillfällen när ABB strukturerade och sålde. Det enda förvärv som skedde i Sverige i fjol var köpet av Cepa i Grängesberg.

Beställningsingången minskade med 18 procent, när ABB korrigerar för alla avyttringarna så bedöms minskningen bara vara fyra procent. Minskningen bedöms bero på att ABB inte vann något stort HVDC-projekt. Exporten var 18,8 miljarder kronor.

Fjolårets förlust på 4,2 miljarder kronor motsvarar en förlust omräknat per anställd som uppgår till 290 000 kronor. Detta kan jämföras med lönekostnaden som var 339 000.

Brakförlusten kom trots att ABB fick tillbaka Krügermiljonerna från Rumänien på 853 miljoner. Av förlusten kommer 4,8 miljarder från nedskrivningar av fastigheter och omstruktureringar och i bokslutet avslöjas att ABB reserverat 497 miljoner kronor för förväntade krav efter terroristattackerna den 11 september då ABB-försäkrade de plan som terroristerna attackerade World Trade Center med.

Krisen i ABB märks också i väsentligt lägre investeringar i forskning och utveckling, maskiner och inventarier.

"Den framtida utvecklingen ser positiv ut" hette det i bokslutet 2001, för 2002 görs ingen sådan bedömning.

ABB:s sverigechef Sten Jakobsson hade förvarnat om vad som skulle komma i en kommentar till NLT i slutet av 2002:

- Problemet med årsredovisning är att det inte redovisar verksamheten rätt. När du tar fram bokslutet för 2003 så kommer du att få en chock för där finns finansdivisionen med.

- Vi har inte gjort förlust i den operativa verksamheten, försäkrade Sten Jakobsson.

Inom kort kommer också Per Hauglands divisions bokslut att vara registrerat och då kommer mer siffror om det framgångsrika år som ABB i Ludvika hade 2002.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons