Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk uppges dödad i Irakdåd

Annons

Ett 80-tal människor har dödats i två bombdåd i Kirkuk i norra Irak. Enligt uppgift ska minst ett av offren vara svensk medborgare.

Över 130 personer har skadats, och dödssiffran väntas stiga.

Minst ett av dödsoffren i bombdåden i Kirkuk är svensk medborgare, uppger den svenskkurdiske debattören Kurdo Baksi som har pratat med polis och myndigheter i staden. Det handlar enligt Baksi om en man i 50-årsåldern.

Baksi uttrycker oro för att fler svenskar kan ha drabbats av attentatet. Ett tjugotal kurder med svenskt medborgarskap bor i stadsdelen där attacken ägde rum, och Baksi bedömer att det finns fler människor med svensk anknytning där just nu. Det är semestertider och många besöker sina anhöriga i Irak.

UD har inga uppgifter om svenska offer för attentaten i Kirkuk, men säger till TT att man söker information om saken.

Baksi säger att den drabbade stadsdelen Imam Qassem är ett frestande mål för attentat inom vissa grupper eftersom det nästan uteslutande bor kurder där.

Han menar att våldet i Kirkuk beror på den kommande folkomröstningen som ska hållas om stadens framtid. Kurderna i norra Irak vill att Kirkuk, med dess rika oljeresurser, ska bli en del av den autonoma kurdiska regionen i norr. Sunniarabiska grupper opponerar sig mot detta.

Den lokala polisen uppgav att de två självmordsattentaten i Kirkuk var samordnade.

Den ena bomben exploderade i en lastbil på en välbesökt marknad nära ett kontor tillhörande Kurdistans patriotiska union (PUK), det parti som Iraks president Jalal Talabani representerar.

Den andra laddningen exploderade i en bil som stod parkerad i ett marknadsområde med många butiker och ett bussgarage.

Kirkuk är ett viktigt centrum för oljeindustrin i norra Irak, och det pågår en konflikt i området om vem som ska få rätten till de rikliga oljefyndigheterna i regionen.

Längre söderut inledde tusentals amerikanska och irakiska soldater i dag en stor offensiv mot ett al-Qaida tillhåll. Målet är att komma åt införseln av vapen till den irakiska huvudstaden, sade amerikansk militär.

Operationen riktar in sig på motståndsmän i sunnisamhället Jarf al-Sakhr.

TT

Mer läsning

Annons