Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svensk terrorist" bland Somaliadöda

Annons

En svensk uppges finnas bland dödsoffren i strider mot extrema islamister i Somalias utbrytarregion Puntland. I helgen anföll också en självmordsbombare Somalias premiärministers bostad, och tog flera människor med sig i döden.

Totalt omkom tolv islamister i markstrider i bergsområdet utanför kuststaden Bargal efter det att USA:s flotta skickat in bomber över området från Indiska oceanen, sade en puntländsk officer anonymt till AFP.

Utlänningarnas nationaliteter uppges ha fastställts via pass som hittats på platsen _ några boende ska inte finnas i området, som är mycket svårtillgängligt.

Sverige har ingen officiell närvaro i Somalia, som präglats av anarki ända sedan diktatorn Mohamed Siad Barre störtades 1991, men försöker kontrollera uppgifterna.

USA har varken bekräftat eller förnekat flyganfallen, men har tidigare assisterat somaliska och etiopiska styrkor i strider mot islamister i södra Somalia.

På söndagen utlöste en bilburen självmordsbombare sin dödliga last utanför premiärminister Ali Mohamed Gedis hem i Somalias huvudstad Mogadishu. Han tog enligt Reuters källor minst sju människor med sig i döden, dock inte Gedi som inte var hemma.

I praktiken, om än inte i omvärldens officiella ögon, består Somalia nu av tre länder. Somaliland i norr bröt sig loss redan 1991 och präglas av relativt lugn och stabilitet. Puntland i nordost sköter också sig självt, om än inte lika framgångsrikt som Somaliland.

Restsomalia i söder är dock i högsta grad ett krigsområde.

TT

Mer läsning

Annons