Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk teaterlegend död

Annons

Lars Roos var en bland de sista, som träffade den legendariska skådespelerskan i livet. Hon läste en dikt för honom. Sedan lång tid var hon cancersjuk genom kedjerökning. En tre månader lång lunginflammation klarade hon inte. Då hon inte kunde svälja sjukhusmaten, lagade "kocken" Lars till lax och avocado, som han försåg henne med.

De båda kände varann sedan 80-talet. Och när Lars för några år sedan gifte sig i Los Angeles, blev Signe Hasso ofta gäst hos honom och hustrun Estelita. På söndagen var han klar att resa till Sverige för sin sommarturné.

Han hann dock lägga ner blommor vid Signes stjärna på de berömdas boulevard i Hollywood. Det är endast sex svenskar med Greta Garbo och Ingrid Bergman i spetsen, som har förärats sådan stjärnor.

I dag är det många som känner djup sorg. Alice Babs i Spanien och Nils Lindberg i Gagnef tillhör kretsen. Nils berättar om Duke Ellingtons berömda inspelning av folkvisan "Allt under himmelens fäste" dagen efter New Port-festivalen 1973. Det var Signe Hasso, som skrev engelska texten "Faraway Star", som Alice Babs sjöng. Vid ett tillfälle var Nils och hustrun Anne-Marie tillsammans med Signe Hasso gäster hos Alice Babs under fjorton dagar.

Det är inte många som vet om, att hela Insjön med byarna mot Rexbo har anledning att hissa flaggorna på halv stång med anledning av Signe Hassos bortgång.

Skådespelerskan, som med efternamnet Larsson föddes på Söder i Stockholm 1915, hade nämligen sina rötter i Insjön. Från Larsgården på vägen upp mot Sätergläntan utgick nämligen på sin tid farfar och ansgariiförbundets karismatiske resepredikant Larsson, som gavs namnet "Dalarnas apostel".

Med anledningen av den anknytningen har Signes syster Helfrid i Stockholm skaffat sig fritidsgården Busmor mellan Helgby och Rexbo. Intill systerns hus har Signe ett eget härbre.

Det är många Insjöbor som med glädje minns Signe Hasso. 90-årige Sigurd Lisskar lekte som barn med henne och systern. Varje gång, som Signe besökt Insjön har de träffats. På ett foto står han och håller om skådespelerskan. Ibland hände det, att hon signerade sina romaner hos Clas Ohlsons.

Sitt namn Hasso fick skådespelerskan genom giftermål 1933 med den tyskfinske filmfotografen Harry Hasso, som emellertid bytte till Viveca Lindfors 1941-43. Då flyttade Signe till Hollywood, som hon varit trogen livet igenom. Men med jämna mellanrum har hon varit verksam i Sverige.

Hon började stjärnkarriären redan som barn på Dramaten. Vid fyllda 18 år spelade hon huvudrollen i Dunungen - med Falumiljö - på nationalscenen i samband med Selma Lagerlöfs 80-årsdag. Sin riktiga filmdebut gjorde hon mot Gösta Ekman i "Häxnatten" 1937. Då sjöng hon också in filmens huvudmelodi på skiva.

Det märkliga med Signe Hasso är hennes mångsidighet. I USA spelade hon mer än 700 gånger 1967-69 "Fräulein Schneider" i musicalen Cabaret.

I Sverige arbetade hon med Ingmar Bergman och andra regissörer. Hon sjöng in tre egna LP-skivor.

Utöver romaner och noveller skrev hon sångtexter till Bengt Hallberg och en lång rad andra musiker. Det finns alltså anledning att återkomma till Signe Hasso.

SET KARLSSON

Mer läsning

Annons