Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk överproduktion av el

Annons

Anders Werme, vd för SSAB tunnplåt, påstår att den svenska elproduktionen inte räcker och att en nedläggningen av Barsebäck förvärrar situationen.

Men sanningen är faktiskt att den svenska elproduktionen räcker. Ett normalt år är Sverige nettoexportör av el, även efter stängningen av hela Barsebäckverket. År 2003 var extremt med vattenmagasin på den lägsta nivån under de senaste 50 åren.

Dessutom minskar elförbrukningen, cirka 6 TWh sedan 2001 vilket motsvarar en och en halv Barsebäckreaktor. Detta är inte så förvånande med tanke på att Sverige år 2001 använde 2,6 gånger mer el per capita än övriga EU.

Skillnaden kan inte förklaras av att industrin i Sverige skulle vara så annorlunda. Den förbrukar också bara en tredjedel av totala elproduktionen. En förklaring är att det slösas med el. Både industrin och allmänheten kan spara mycket pengar genom att bli mer energieffektiva.

Uppvärmningen av hus med direktverkande el motsvarar en stor del av vad som totalt produceras av kärnkraftverken. En kall vinterdag kan elvärmen dra upp till halva kapaciteten i det svenska kraftnätet.

Orsaken till att elvärmen byggdes ut var den sanslösa satsningen på kärnkraft. Nu måste vi hitta en väg bort ifrån denna felsatsning.

I Tyskland finns i dag cirka 25 TWh vindkraft motsvarande sex Barsebäck- reaktorer. I Sverige har vi 0,6 TWh.

Förutom utbyggnad av vindkraft och biokraftvärme kan enkla åtgärder användas, som energisparfönster och energisparlampor, bättre fläktar, ventilationssystem och kylaggregat med mera.

Att byta ut direktverkande el mot pellets, fjärrvärme eller värmepump är ändå totalt sett det mest effektiva sättet att minska slöseriet med el och bidra till att för all framtid förpassa den livsfarliga kärnkraften till historiens sopstation.

Det sägs att de svenska kärnkraftverken är bland de säkraste. På det internationella energiorganet IAEA:s lista över de säkraste reaktorerna så kommer den första svenska på 40:e plats. Övriga ligger över 100-strecket.

Orsaken är reaktorernas ålder. Kraftindustrin är nu beredd att satsa 30 miljarder på att förlänga livet på denna omoderna och miljöfarliga teknik.

De pengarna skulle istället behövas för utveckling av ny energiteknik, för att påskynda förverkligandet av det ekologiskt hållbara samhälle som vi med gott samvete kan överlämna till våra barn

NILS GOSSAS

Mer läsning

Annons