Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk observatör skadad i Hebron

Annons

En svensk medlem av den internationella civila observatörsstyrkan Tiph fördes till sjukhus efter att ha träffats av en stor sten i huvudet vid en judisk bosättning i Hebron på den ockuperade Västbanken.

"Tiph fördömer denna aggression mot en av sina medlemmar och kräver att israeliska myndigheter agerar", heter det i ett pressmeddelande.

Händelsen ägde rum på eftermiddagen i måndags. En patrullbil passerade en grupp israeliska ungdomar vid bosättningen Beit Hadassah i centrum av Hebron. En av dem kastade en sten på patrullbilens vindruta.

Bilen stannade då till vid en israelisk armépostering. Medan Tiph-styrkan stod och pratade med en soldat träffades den svenske observatören plötsligt av en sten i sidan av ansiktet. Kraftigt blödande fördes han till sjukhus i Hebron och sedan till Jerusalem.

På tisdagen kunde han lämna sjukhuset sedan läkare konstaterat att ingen fraktur hade uppstått.

"Denna incident är bara det senaste av ett antal allvarliga attacker mot Tiph-observatörer i området", säger Tiph-chefen Karl-Henrik Sjursen i uttalandet.

Tiph (Temporary International Presence in Hebron) inrättades efter det att bosättaren Baruch Goldstein sköt ihjäl 29 palestinier under fredagsbönen i en moské i Hebron 1994.

Styrkan består av observatörer från Sverige, Norge, Danmark, Italien, Schweiz och Turkiet. Dess uppgift är att minska friktionen mellan de cirka 500 bosättarna och de 170 000 palestinierna i Hebron.

Hebron är den näst största staden på Västbanken. Insprängt i stadskärnan ligger fyra hårdbevakade judiska bosättningar. I Hebron ligger Patriarkernas grav, en av judendomens heligaste platser. Platsen är helig även för muslimer.

TT

Mer läsning

Annons