Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk minister i polsk homoparad

Annons

Tusentals aktivister och homosexuella marscherade på lördagen i Polens huvudstad Warszawa för lika rättigheter.

Bland deltagarna syntes Sveriges EU-minister Cecilia Malmström (fp).

Stora delar av Warszawas innerstad var avstängda till följd av Pride-manifestationen. Arrangör var Polens motsvarighet till RFSL, som hävdade att omkring 20|000 personer deltog.

Säkerhetspådraget var stort, bland annat för att sära på deltagarna och de grupper av motdemonstranter som samlats i centrala Warszawa för att uttrycka sitt missnöje med marschen.

Cecilia Malmström deltog i marschen tillsammans med parlamentariker från bland annat EU-parlamentet, Nederländerna, Sverige och Tyskland. Hon hade bjudits in, dels som talare vid en konferens i fredags och sedan även till lördagens marsch.

Atmosfären är omvittnad svår för homosexuella och transvestiter i det konservativt katolska Polen.

Enligt en opinionsundersökning publicerad tidigare i maj anser 53 procent av polackerna att homosexualitet är en synd, medan 58 procent anser att homosexuella inte ska ha rätt att demonstrera, rapporterar AFP.

Några direkta attacker mot lördagens marsch såg inte Malmström till.

Hon motiverar sitt deltagande med att det är viktigt att markera sitt stöd.

Polens utbildningsminister Roman Giertych, från det katolska nationalistpartiet LPR, lanserade så sent som i veckan ett förslag om att förbjuda vad han kallar "homosexuell propaganda" i polska klassrum. I förslaget likställs undervisning om homosexualitet med att plädera för våld, hat, diskriminering och pornografi.

Malmström vill inte se sitt deltagande i marschen som ett sätt att uttrycka kritik mot Giertych.

TT

Mer läsning

Annons