Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk kvävdes ihjäl av norsk polis

Annons

En 44-årig svensk kvävdes hösten 2004 till döds av polis i Oslo, som hållit omständigheterna kring dödsfallet hemliga i nära tre år.

Polisen ryckte ut den 8 oktober 2004 efter larm från ett hotell om en psykotisk och narkotikapåverkad man. Tre patruller med totalt sju poliser kom till platsen för att gripa mannen, en svensk byggnadsarbetare enligt svenska tidningar. Han gjorde våldsamt motstånd, och när inte ens pepparsprej hjälpte brottade polisen ned mannen och satte handbojor på honom samt remmar kring benen.

Av fruktan för att 44-åringen skulle spotta eller bita poliserna och överföra eventuell smitta beslöt de att täcka för hans ansikte. De hittade en anorakhuva på hotellrummet, som de satte bakfram över huvudet. Sedan bars han ned till en polisbil och lades med huvudet ned i baksätet.

Under färden mot ett sjukhus hörde en av polismännen en djup utandning. När jourhavande läkare tog emot fången var han livlös och blå i ansiktet. En timme senare konstaterades han vara död, skriver Dagsavisen och hänvisar till den hemligstämplade rapporten som tidningen kommit över.

Omständigheterna kring ingripandet var höljda i dunkel till dess att riksåklagaren i fjol dömde Oslopolisen att betala 50|000 kronor i böter för att ha orsakat dödsfallet. Först nu har riksåklagarens rapport blivit känd enligt Dagsavisen.

Polisförbundet hävdar dock att saken varit känd sedan 2004.

Den kände norske advokaten Harald Stabell ifrågasätter praxisen att hemligstämpla riksåklagarens beslut och att ingen av poliserna har åtalats för tjänstefel. Tvärtom lades både åklagarens brottsutredning och polisens internutredning ned.

Svensken är inte den ende som dött i samband med polisingripande i Norge. Tre andra fall är kända sedan 1990, enligt Dagsavisen.

TT

Mer läsning

Annons