Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk klassiker ligger rätt i folkhälsoarbetet

Annons

- Det skulle kunna vara ännu fler, säger Jan-Erik Österberg, som är Lidingöloppets representant i klassikerstyret.

- Vi ställer 115 000 människor på fötter varje år i något av våra arrangemang och under dagarna Orsa och Mora har vi bland mycket annat diskuterat vad vi ska ha för målsättning och hur vi ska nå målet.

Han och de andra i klassikerstyret konstaterar att de ligger exakt rätt i folkhälsoarbetet. En allt tjockare befolkning mår bara bättre om de motionerar och arrangörerna av de fem loppen erbjuder en morot för alla som motionerar, oavsett om de gillar att cykla, springa, åka skidor eller simma.

- De får ett mål att sikta emot och om vi kan sälja klassikeridén ännu bättre än hittills, så har de ett mål för att motionera året runt, säger Jan-Erik Österberg.

Det finns de som redan har tänt på den jättemoroten.

Sex motionärer har klarat hela 25 klassiker, femton har avverkat 20, trettiotre har gjort den 15 gånger, hela etthundratjugosex har 10 klassiker bakom sig och fem gånger har 488 motionärer avverkat skidlopp, cykling, simning och löpnig.

Klassikermedarbetarna gissar att de flesta inte har en tanke på att genomföra en svensk klassiker, när de anmäler sig till någon av deltävlingarna.

- Det är först när den är avklarad som tanken på en klassiker dyker upp, tror Jan-Erik Österberg.

- Det innebär att vi inte har en aning om vilka som tänker genomföra klassikern, eller ens vilka som håller på, konstaterar Monica Eriksson, därför har vi tänkt att införa en registrering av alla som påbörjar klassikern.

- Riktigt hur vi ska göra vet vi bättre efter årsskiftet, då vi har fått in svaren på en enkät vi har gjort bland klassiker, som går ut på att förenkla för dem att kunna delta i arrangemanget.

Klasse Kvännå har fått uppdraget att se till att klassikern syns bättre i media.

- Vi är väldigt sparsamma med pressmeddelanden, mest syns klassikern som ett bihang till något av delarrangemangen inte som ett arrangemang för sig.

Det här var tredje gången som arrangörerna av de olika deltävlingarna träffades. Initiativet kom från början från kanslipersonalen i Motala, Lidingö, Norberg, Vansbro och Mora. Men numera är alla funktioner representerade och diskuterar tävlingsstråk, tidtagning, kringsarrangemang och vad det måtte vara.

- Vi utbyter helt enkelt erfarenheter och lär av varandra, säger Arne Almgren från Vansbrosimningen.

- Sen är det inte minst viktigt att få ett ansikte på telefonrösten och mailadressen, konstaterar Eva-Lena Frick, Vätternrundan.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons